Изванредни Рамљак и домаћи Багић обећали да ће Конзум вратити 67 милиона КМ

Пошто је ово вијест из стране државе, која воли рећи да се у њој прича другачији језик, ми смо Конзумово саопштење о састанку са добављачима донијели свега пресловљено, јер сасвим сигурно нам није дошло на азбуци.

петак, јул 14, 2017 / 19:03

Изванредни повјереник Агрокора Анте Рамљак, помоћник предсједника Управе Пословног система Мерцатор Игор Мароша и директор Конзума БиХ Томислав Багић, састали су се данас у Сарајеву поново с представницима, више од стотину добављача Конзума БиХ. Тема састанка био је даљњи рад на унапрјеђењу сурадње Конзума и добављача на обострано дугорочно одрживим основама.

Анте Рамљак је извијестио добављаче Конзума БиХ о тијеку процеса проналаска најбољег могућег рјешења за нови концепт рада Агрокорове малопродаје у Босни и Херцеговини. „Процес рада на трансформацији малопродаје Агрокора у БиХ, детаљне анализе и испитивања тржишта која смо направили, те различити пословни сценарији које смо на темељу тога припремили показали су да је оптималан пут повратка Мерцатора у БиХ кроз преузимање продајних мјеста, која су у власништву Мерцатора и најму и поднајму Конзума БиХ, уз задржавање пословања кроз оба бренда. Данас смо добављачима детаљно презентирали финанцијске показатеље који стоје иза ове одлуке и план за рјешавање свих међусобних односа у сљедећих неколико мјесеци, на начин који ће резултирали плаћањем доспјелих потраживања која износе 80 милијуна конвертибилних марака, од чега је 67 милијуна конвертибилних марака према домаћим добављачима у БиХ. Наставком сурадње, која није упитна, осигурат ћемо дугорочну опстојности новог пословног модела за наше добављаче и за нас. Агрокор ће провести докапитализацију Конзума БиХ у потраживањима и новцу, те очекујем да ће овај процес резултирати позитивним доприносом укупном господарству БиХ. Сви наши планови траже наравно, и потврду Привременог вјеровничког вијећа. Снажни бренд Мерцатора вратит ће се већ у рујну на ово тржиште, на добробит и добављача и потрошача и запосленика, а Конзум БиХ ће проћи реструктурирање након којег ће наставити бити поуздан партнер свим својим дионицима“, рекао је Анте Рамљак.

Игор Мароша о активностима подузетим од стране ПС Мерцатор везаним уз враћање Мерцатора на тржиште БиХ је рекао: „У Мерцатору смо окренути развоју и жеља нам је искористити све предности доказано снажног бренда, како би у што краћем року реализирали повратак Мерцатора на тржиште Босне и Херцеговине. План нам је 83 Мерцаторова продајна мјеста, које је Конзум 2014. био преузео у најам и провео промјену бренда, вратити под окриље Мерцатора. Поступак раздвајања ћемо провести тијеком коловоза, након чега ће ПС Мерцатор наставити водити пословање ових трговина на тржишту БиХ. Анализе нам показују да на овај начин остварујемо максималну могућу вриједност за Мерцатор и наше партнере, на дугорочну добробит запосленика, вјеровника и дионичара.“

Томислав Багић захвалио је добављачима на досадашњој подршци и сурадњи с Конзумом БиХ. „Донесена је одлука према којој ће 176 трговина наставити пословати као Конзум у БиХ. Пред нама је реструктурирање и оптимизација продајне мреже, коју ћемо провести с посебном социјалном осјетљивошћу. Раздвајање пословања очекујем почетком рујна, а циљ нам је у коначници заједно с нашим добављачима расти и пословати још успјешније. Захваљујем на повјерењу и свим нашим купцима и посебно ме радује што смо нашли начин кроз који ћемо им високу квалитету производа и услуга по приступачним цијенама, користећи најбоље свјетске праксе, наставити пружати и даље.“, рекао је Томислав Багић.

„Задовољни смо данашњим састанком, јер смо добили конкретне информације и перспективу као и слијед дешавања у одређеном временском периоду за који сматрамо да је добар. Надамо се да ће се све ово имплементирати можде и прије него што је планирано тако да из те перспективе, као један од највећих добављача и као домаћа компанија, поздрављамо што се створила могућност да добављачи из Босне и Херцеговине добију праве информације које ће водити ка сигурности пословања а и враћању повјерења.“ – рекао је Адин Факић, генерални директор мљекаре Милкос СарајевоОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *