Израелски премијер се извинио Турској

У првом телефонском разговору од 2010. израелски премијер Бенјамин Нетанијању се извинио турском премијеру Ердогану због убистава на броду који је превозио помоћ за Газу. 1Током разговора Нетанијаху и Ердоган сложили су се о потреби да се обнови нормализација односа, укључујући и повратак амбасадора и поништење правних корака против израелских војника," рекао је Офир Генделман, […]

петак, март 22, 2013 / 18:12

У првом телефонском разговору од 2010. израелски премијер Бенјамин Нетанијању се извинио турском премијеру Ердогану због убистава на броду који је превозио помоћ за Газу.

1Током разговора Нетанијаху и Ердоган сложили су се о потреби да се обнови нормализација односа, укључујући и повратак амбасадора и поништење правних корака против израелских војника," рекао је Офир Генделман, портпарол израелског премијера.

Турски брод Мави Мармара био на путу из Турске ка појасу Газе, када га је пресрела израелска морнарица у мају 2010. Брод је био дио флотиле која је покушавала да се пробије израелску поморску блокаду Газе. Као резултат овог инцидента, девет турских активиста на броду су убијени.

Нетанијаху је изјавио данас да су ти трагични резултати "ненамјерни и да Израел изражава жаљење због повреда и губитка живота". Он је такође пристао да заврши споразум о накнади.

Осим тога, израелски премијер је истакао да је његова земља већ укинула неколико ограничења на кретање цивила и робе на свим палестинским територијама, укључујући Газу. Ово ће се наставити "све док се одржава мир", рекао је његов портпарол. Нетањаху и Ердоган договорили да наставе да раде на побољшању хуманитарне ситуације у палестинским територијама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *