Израел и даље хушка на рат против Ирана

Израелски министар Јувал Стајниц, задужен за стратешке послове, изјавио је данас да је војна акција против иранског нуклеарног програма и даље опција, упркос оквирном споразуму које су светске силе постигле прошле недеље с Техераном. Његова изјава одраз је забринутости у Израелу због тог споразума који нуди Ирану ублажење економских санкција у замjену за ограничење нуклеарног […]

понедељак, април 6, 2015 / 21:18

Израелски министар Јувал Стајниц, задужен за стратешке послове, изјавио је данас да је војна акција против иранског нуклеарног програма и даље опција, упркос оквирном споразуму које су светске силе постигле прошле недеље с Техераном.

Његова изјава одраз је забринутости у Израелу због тог споразума који нуди Ирану ублажење економских санкција у замjену за ограничење нуклеарног програма.

Израелски лидери вjерују да споразум оставља Ирану превише нуклеарне инфраструктуре која му омогућава да и даље развија нуклеарно оружје.

Стајниц, који се сматра блиским премијеру Бењамину Нетанијахуу, најавио је да ће израелска влада наредних мjесеци лобирати свjетске силе, које преговарају с Ираном, да пооштре услове договора док разматрају коначни споразум.

Иако је нагласио да Израелу више одговара дипломатско рjешење, он је рекао да војна опција и даље постоји.

„Била је на столу. Још увијек је на столу. Остаће на столу,„ рекао је Стајниц новинарима, истакавши: „Израел мора бити у стању да се брани, сам, против сваке пријетње. И то је наше право и дужност да одлучимо како да се бранимо, посебно ако је наша национална безбједност и чак сама егзистенција под пријетњом.„

Израелски лидери сматрају нуклеарно наоружани Иран претњом по свој опстанак и подсећају на позиве иранских лидера на уништење јеврејске државе, подршку антиизраелским милитантним групама и развој ракета дугог домета које могу да носе нуклеарне бојеве главе, наводи Асошијетед прес.

Израел, за којег је готово сигурно да је једина нуклеарна сила на Блиском истоку, иако то његови лидери нису никада ни потврдили ни порекли, каже да ће иранска атомска бомба подстаћи трку у наоружању у том осјетљивом региону.

Оквирни споразум постигнут је у четвртак у Швајцарској после пет година преговора.

Стајниц је данас рекао да је Израел направио листу од 10 питања на које тражи одговор у коначном споразуму.

То укључује окончање „истраживања и развоја” унапређених центрифуга, смањење броја центрифуга раније генерације, које ће моћи да се користе и затварање подземног Фордо постројења. На основу оквирног споразума Иран је пристао да оконча обогаћивање у том постројењу, али ће бити дозвољено истраживање и неке центрифуге ће остати, наводи АП. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *