Измишљени извјештај о Трампу: Златни туш и пишање медија по јавности

Златни туш, порно назив за уролагнију( понегдје и урофилију, уринирање по партнеру), доживјело је скок у претрагама на најпопуларнијим порнофграфским сајтовима за скоро 300%.

уторак, јануар 17, 2017 / 10:32

Златни туш, порно назив за уролагнију( понегдје и урофилију, уринирање по партнеру), доживјело је скок у претрагама на најпопуларнијим порнофграфским сајтовима за скоро 300%.

Разлог томе је пуштање информације о извјештају који говори о повезаности новог америчког предсједника Трампа и Русије.

Непровјерени извјештај је достављен за ФБИ и у њему се наводи да је Кремљ "узгајао, подржавао и помагао" новог предсједника САД Доналда Трампа најмање пет година, с циљем да преко њега изазове "пукотине и подјеле у западном савезу".

Сви релевантни амерички медији одбили су да објаве документ уз објашњење да је пун грешака и да није могуће до краја утврдити његову вјеродостојност. Другим ријечима, извјештај је плод нечије бујне маште.

Међутим, медији након тога шире фаму око цијеле приче, подебљавајући детаље који су суштински најнеистинитији, док ријечи "наводно" и "непровјерено" упадљиво умањују. Ни они који глуме озбиљност не покушавају да посложе чињенице тако да би довело до логичног закључка. 

Шта стоји у назови извјештају?

Помиње се и то да је Трамп одбио "разне уносне послове с некретнинама који су му били понуђени у Русији", најчешће у вези са Мондијалом 2018. године, али да је прихватио редовни прилив обавјештајних података о његовим политичким ривалима".

Најексплозивнија тврдња у извештају гласи да је главна руска обавештајна служба ФСБ о Трампу прикупила довољно компромитујућих информација да га може уцјењивати. Одатле прича о "сексуалним перверзијама" током боравка у Москви и Санкт Петербургу, са проституткама које му је смјестио или је надзирао ФСБ.

Овај извјештај кружио је новинским редакцијама и политичким круговима већ неко вријеме, али осим тек понеке референце на његово постојање до сада се није превише говорило о детаљима. У уторак (10.1.) увече Базфид је, уз ограду да наводе из извјештаја нису успјели да потврде, објавио комплетан документ на 35 страница.

Ко је аутор, и зашто?

Кристофер Стил, бивши британски обавјештајац који је радио за МИ6, означен је као аутор спорног досијеа.

Вјерује се да је Стил, који тренутно води лондонски “Орбис Бизнис Интелиџенс Лтд”, те документе припремио за Трампове демократске и републиканске противнике током предсједничких избора. Амерички обавјештајни званичници касније су извјештају додали строго повјерљиви сажетак на двије странице о наводним руском хаковању за вријеме избора.

Читав извјештај је толико провидан да и Трампови противници сматрају да је објављивање контрапродуктивно, јер уколико се докаже да је досије о Трампу нетачан, односно пун неправилности, тај аргумент испливаће сваки следећи пут када се појаве кредибилне и основане оптужбе о Трампу. Истинита, провјерљива истраживања биће одбачена и третирана као ирелевантна, зато што ће партијски следбеници посегнути за овим досијеом као доказом да се ниједном новинарском извјештавању не може вјеровати.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *