Измијењени Закон о пребивалишту и боравишту ступа на снагу

Закон о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ данас ступа на снагу. Овим законом је прописано да су држављани у поступку пријављивања пребивалишта и адресе становања дужни да приложе доказ да имају ваљан основ за пребивалиште на адреси на којој се пријављују. Предвиђено је да су грађани у поступку пријаве пребивалишта […]

среда, јул 29, 2015 / 11:10

Закон о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ данас ступа на снагу.

Овим законом је прописано да су држављани у поступку пријављивања пребивалишта и адресе становања дужни да приложе доказ да имају ваљан основ за пребивалиште на адреси на којој се пријављују.

Предвиђено је да су грађани у поступку пријаве пребивалишта дужни да дају тачне и истините податке, саопштено је из МУП-а Републике Српске.

Као ваљан основ за пребивалиште на адреси на којој се пријављују сматра се доказ о власништу или сувласништву или посједу стана, куће или другог објекта за становање, овјерен уговор о закупу или о подстанарском односу, уз овјерен доказ о власништву или сувласништву или посједу станодавца.

Осим тога, као ваљан основе сматра се и потврда да се пред надлежним органом води спор о власништву, односно да је покренута легализација или укњижавање објекта, стана или куће на адреси на којој се пријављује пребивалиште.

Као ваљан доказ сматраће се и овјерена изјава станодавца да даје пристанак да одређено лице буде пријављено на његовој адреси, брачни или ванбрачни партнер или сродници моћи ће да пријаве пребивалиште на адреси само уз прилагање доказа о брачном или ванбрачном стању.

Овај закон је регулисао и пријаву пребивалишта бескућника у сарадњи са органима социјалног старања.

Грађани су дужни да пријаве пребивалиште у року од 15 дана од дана настањења на адреси на којој пријављују пребивалиште.

За све додатне информације грађани се могу информисати на локацијама за издавање личних докумената МУП-а Републике Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *