Изгорјела црква Светог Саве на Менхетну

Српска православна црква Свети Сава на Менхетну изгорјела је у пожару који је избио само неколико часова након што су вјерници у њој присуствовали Васкршњој литургији, јавили су амерички медији, а преноси Срна. Њујоршка ватрогасна служба саопштила је да је прву дојаву о пожару у Цркви Светог Саве, која се налази на Западној 25. улици, […]

понедељак, мај 2, 2016 / 10:20

Српска православна црква Свети Сава на Менхетну изгорјела је у пожару који је избио само неколико часова након што су вјерници у њој присуствовали Васкршњој литургији, јавили су амерички медији, а преноси Срна.

Њујоршка ватрогасна служба саопштила је да је прву дојаву о пожару у Цркви Светог Саве, која се налази на Западној 25. улици, између Пете Авеније и Авеније Америка, примила нешто прије 19.00 часова по локалном, односно један час послије поноћи по средњоевропском времену, наводи "Њујорк тајмс".

У гашењу пожара, који се брзо распламсао, учествовало је чак 168 ватрогасаца, саопштила је ватрогасна служба, додајући да је пожар послије три часа гашења стављен под контролу.

Пожар је брзо прогутао цркву, која потиче из 19. вијека, а за само један час од од избијања посматрачи су већ поставили фотографије на друштвеним мрежама, на којима се види како се изнад Менхетна уздиже облак дима и како ватра гута цркву.

Званичници наводе да није познато да ли се неко налазио у цркви у вријеме кад је избио пожар. Домар, који је стигао на мјесто пожара ускоро по избијању, примио је помоћ љекара због удисања дима, али није хоспитализован.

Старјешина цркве Ђокан Мајсторовић изјавио је да се осјећао да је "усред ноћне море" док је покушавао да дође до цркве, којој је због пожара био блокиран приступ.

Портпарол ватрогасне службе Френк Грибон наводи да се чини да узроци пожара нису сумњиви, пренијели су медији.

Он је додао да ће његово одјељење истражити узроке, али је упозорио и да би велика штета коју је претрпјела црква могла да закомпликује те напоре.

"Штета је тако велика да не може да се нађе тачка гдје је пожар избио. Кров је био дрвени и више га нема", рекао је Грибон.

Из Фронталовог путописа Америчко путешествије:

Та црква светог Саве Менхетнског је саборна. Крај у којем је, 1943. почео је важити за опаснији и епископалци су се сви одселили. И онда продали и цркву. Штета да се баци.
Према пароховој причи, за цркву су лицитирали још и Руси и Румуни, и нудили више пара. Он сматра да је пресудило то што је ђенерал Дража Михаиловић, иначе веома битан лик за Србе преко Атланског океана, 1943. године био на насловној страни Тајмса, као и што су се православни шизматици обвезали да неће вршити никакве суштинске измјене у архитектури цркве.

Тадашња инвестиција српске заједнице се до данас исплатила. И поред тога што се велике паре троше на рестаурацију зграде, у Њујорку вриједи и ваздух који имаш изнад свог посједа, а од 1943. и то је знатно поскупило. Твој први комшија, ако хоће да повећа кућу троспратницу до степена Емпајер стејт билдинга, да би му била највећа у селу, мора и да од вас купи ваздух изнад вашег имања. Око тога се воде преговори, ваљда паркинг који је некада такође припадао епископалцима, постане нова зграда.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Све ово је последица претварања у пљачкашку организацију,пуну комуниста који данас глуме највеће православце, Јесу ли дошла времена да ми друг Рајко склапа већину и расклапа буџет на грозан и душмански начин.
  Знам,сада ће неко рећи да су мени дражи криминалци који су расклапали буџет на други начин. Нису ми драги али су радили много паметније од ових следбеника теократије.
  Зар је нормално да се људима из главног одбора гади шта раде,да се по кафанама набраја који попо има колико разјапљена уста и план да улети у буџет цифрама које предузетник тешко може зарадити за живота а камоли обичан човјек.
  Зато пљачка и зној постају пламен који опомиње.
  Најцрње од свега је то што сиротињска дјеца нече да уче,да траже себи спас по свијету већ иду на допунске часове вјере,служе као слуге да би сутра добили неки папир или препоруку да се убаце у вјерске школе,да се и они на лак начин напасу.
  Јад и чемер,кад они пљачкају и ја узимам од њих,гледам на који се ниво спуштају да пишу лажне признанице за мале паре, ко им јебе матер пљачкашку.

 2. Zbog ovoga što priča Mlađo, ali i zbog više nepastira visokih crkvenih činova, najbliži sam Tolstojevom stavu o crkvi…

  Danas čitam , postoji mogućnost da je je paljevina crkve šiptarsko nedjelo .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *