Изетбеговићева служба Шура водила све активности током рата

Све политичке, полицијске и војне активности у протеклом рату водило је тијело звано „Шура“, као параполитичка организација, на челу са Алијом Изетбеговићем, изјавио је данас некадашњи начелник сектора СДБ Мунир Алибабић, свједок Тужилаштва БиХ, на суђењу за злочине над српским цивилима у логору „Силос“. Алибабић је први пут изнио једну од веома чуваних тајни, што […]

четвртак, март 13, 2014 / 23:18

Све политичке, полицијске и војне активности у протеклом рату водило је тијело звано „Шура“, као параполитичка организација, на челу са Алијом Изетбеговићем, изјавио је данас некадашњи начелник сектора СДБ Мунир Алибабић, свједок Тужилаштва БиХ, на суђењу за злочине над српским цивилима у логору „Силос“.

Алибабић је први пут изнио једну од веома чуваних тајни, што је "фрапирало све у судници", рекао је Душко Томић, бранилац оптуженог Нермина Калембера.

Према Томићевим ријечима, Алибабић је навео да је на челу "Шуре" био Алија Изетбеговић, а чинили су је и Ејуп Ганић, Едхем Бичакчић, Бакир Алиспахић и Фикрет Муслимовић.

Томић је објаснио да је "Шура" вјерска организација која је доносила одлуке изван Предсједништва и Владе, а касније их наметала као да су то њихове одлуке.
Алибабић је потврдио да је, преко тадашњих министара, "Шура" имала утицај на полицију и војску.

– Он је испричао како га је једне прилике 1993. године Ганић позвао да би му рекао да је став "Шуре" да би на мјесто начелника полиције требало да врати лице које је смијенио. Пошто се Алибабић са тим није сагласио, рекао је да је то био почетак његовог краја, јер је убрзо смијењен – каже Томић.

Алибабић је рекао да је знао за затворенике у "Силосу", али да му је речено да се не би требао мијешати у то, преноси Бирн.

Испричао је да је у љето 1992. године добио прве информације о затварању српских цивила у "Силосу", након чега је на то подручје послао инспектора.

– Он је тамо отишао и сјећам се да ми је рекао да је затворена већа група, да су смјештени у неусловне просторије, али та сазнања није могао јасније провјерити, јер му стражарска служба није дозволила улазак – рекао је Алибабић.

Он је додао да је о томе обавијестио свог надређеног, који му је рекао да се не би требао "мијешати у те ствари, јер је ту ријеч о војно-политичком питању".

Свједок је рекао и да је имао информације да се затвореници одводе на копање ровова, те да је једном приликом био на састанку са српском делегацијом која је хтјела о томе говорити, али да су људи са којима је он дошао рекли да не могу разговарати о томе.

– Речено ми је да о том питању не знам довољно и да се тај проблем мора изнијети координационом тиму – испричао је свједок, појаснивши да је тада постојао орган који су чинили предсједник Предсједништва БиХ, припадници полиције и владајуће странке и да је тај орган имао свој координациони тим за безбједност.

Алибабић је навео да је то вијеће правило договоре које су сви морали поштовати, као и да су знали све о "Силосу".

За злочине у логору "Силос", касарни "Крупа" и ОШ "9. мај" суди се Мустафи Ђелиловићу, Фадилу Човићу, Мирсаду Шабићу, Незиру Казићу, Бећиру Хујићу, Халиду Човићу, Шерифу Мешановићу и Нермину Калемберу.
Суђење ће бити настављено 27. марта.0 КОМЕНТАРА

  1. Alija je bio neprikosnoveni vladar BiH i njemu nije bio potreban sura da bi donosio odluke.Bio je toliko u trendu i in da se radilo sta Alija kaze zato ovaj prilog smatrajte(dzaba pare bacismo) i postavite pametnije nazovi novinare…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *