Изетбеговић: Зашто Срби нису дошли, ко да је битно ко је крив

Председавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да су на данашњем обиљежевање вијека од Сарајевског атентата, у Сарајеву, требало да да буду заједно представници свих народа и мањинских заједница, не да би се, како је рекао, преиспитивала историја, већ да би послали поруку мира. "Требало је данас да сви заједно будемо у Сарајеву, а не […]

субота, јун 28, 2014 / 16:27

Председавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да су на данашњем обиљежевање вијека од Сарајевског атентата, у Сарајеву, требало да да буду заједно представници свих народа и мањинских заједница, не да би се, како је рекао, преиспитивала историја, већ да би послали поруку мира.

"Требало је данас да сви заједно будемо у Сарајеву, а не да објављујемо препирке и свађе ко је за шта крив. Гаврило Принцип је оно за шта га људи сматрају, за неке херој, за неке атентатор, нека историчари кажу своје”, рекао је Изетбеговић додавши да он о томе данас не жели да расправља, већ да жели да, како је рекао, уради много важнију ствар.

“Желим да упозорим људе на зло које траје стотину година и које је однијело десетине милиона живота, направило деструкцију и питање је да ли је било побједника у тим ратовима. Данас је дан да подвучемо линију, кажемо да је доста и направимо будућност за нашу дјецу и унуке, која неће личити на прошлост нас и наших дједова", рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је то рекао, након конференције за новинаре која је у Сарајеву одржана поводом иницијативе за прикупљање милион потписа за улазак БиХ у Европску унију, коју је иницирао француски писац Бернард Анри-Леви.

Леви је рекао да је ово трећи пут да покреће овакав апел, али да је овај за њега, можда, и најважнији.

Петицију је, додао је, осмислио заједно Џилом Херцегом и Флоренс Артман, а покреће је са своја два пријатеља – БиХ редитељима Денисом Тановићем и Дином Мустафићем.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *