Изетбеговић подржао британску резолуцију

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изразио је пуну подршку британском нацрту резолуције у СБ о Сребреници јер је, како каже, тај град претворио у „најмрачнији час“ Уједињених нација које, по сопственом признању нису успjеле да заштите цивилно становништво упркос својој обавези. У писму предсjеднику Савjета безбjедности УН Џерарду ван Бохемену, Изетбеговић је оцjенио да […]

понедељак, јул 6, 2015 / 11:43

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изразио је пуну подршку британском нацрту резолуције у СБ о Сребреници јер је, како каже, тај град претворио у „најмрачнији час“ Уједињених нација које, по сопственом признању нису успjеле да заштите цивилно становништво упркос својој обавези.

У писму предсjеднику Савjета безбjедности УН Џерарду ван Бохемену, Изетбеговић је оцjенио да је стога више него прикладно да СБ УН ода почаст жртвама Сребренице усвајањем резолуције и да „истина и правда нису непријатељи мира и стабилности“.

С друге стране, српски члан Председништва БиХ и председавајући колективног шефа државе Младен Иванић, упутио је недавно писмо амбасадорима земаља-чланица СБ УН, затраживши да се не усвоји резолуција о Сребреници.
 

Иванић је тада рекао да се на овај корак одлучио јер о резолуцији нема консензуса у Председништву БиХ, због чега не види смисао њеног сазивања.
 

„Заштићена зона Уједињених нација, Сребреница, претворила се у најмрачнији час УН, јер ова организација по властитом признању није заштитила цивилно становништво у Сребреници упркос својој обавези. У свом Извjештају о паду Сребренице, који је усвојио 2000. године, генерални секретар Уједињених нација Кофи Анан наводи да грешком, погрешном процјеном и немогућношћу да се препозна обим зла с којим су суочене, Уједињене нације нису учиниле свој дио посла како би помогле да се спаси народ Сребренице“, нагласио је Изетбеговић.

Подсjетио је да је у свом обраћању на комеморацији поводом злочина у Сребреници одржаној 1. јула 2015, генерални секретар Бан Ки Мун је изјавио: „Уједињене нације, које су основане са циљем спречавања понављања таквих злочина, и поред одговорности, нису успјеле сачувати животе недужних цивила који су тражили заштиту од сукоба и насиља око њих. Секретаријат Уједињених нација, Савјет безбедности и земље чланице дјеле кривицу“.

Изетбеговић је нагласио да они који желе боље односе у Босни и Херцеговини и са Босном, морају прихватити прошлост, суочити се са истином, престати да вређају жртве и оне који су преживјели, као и негирање судски потврђених историјских чињеница.
 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *