Изетбеговић: Нећу затражити оцјену уставности имена Републике Српске

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине из реда бошњачког народа Бакир Изетбеговић демантовао је да ће тражити оцјену уставности имена Републике Српске.

понедељак, јануар 30, 2017 / 23:58

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине из реда бошњачког народа Бакир Изетбеговић демантовао је да ће тражити оцјену уставности имена Републике Српске.

Изетбеговић је за “Ал Џазиру” рекао да је прије било идеја да покрене овакву иницијативу, али да сада не планира да затражи оцјену уставности имена Републике Српске.

“Било је тих идеја прије десетак година, у вријеме кад је уважена апелација мог рахметли оца (Алије Изетбеговића) о конститутивности народа који морају бити конститутивни и у називу. Међутим, процијенило се да за то у том часу нема шансе. Назив ‘Република Српска’ – да је у енглеској верзији у оригиналу Дејтонског мировног споразума и да се зове ‘Republic of Srpska’ или ‘Serb Republic’ – тада би имали једно другачије стање, вјероватно. У енглеском, оригиналном називу зове се ‘Република Српска’, што ништа на енглеском не значи”, рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић се осврнуо и на приједлог федерализације Босне и Херцеговине, који је предложио Хрватски народни сабор у БиХ.

На питање да ли је за њега прихватљиво ишта од онога што је предложио члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић, Изетбеговић одговара да су Из Хрватског народног сабора “овај пут отворено изашли са захтјевом који се може окарактерисати као захтјев за трећи ентитет”.

“И ми из СДА, и ја смо безброј пута до сада казали да је за нас нова етничка подјела неприхватљива”, рекао је Изетбеговић за “Ал Џазиру”. 

 0 КОМЕНТАРА

  1. Не смијеш то урадити Изебеговићу због свог народа кога држиш са својим фундаменталистима држиш залуђеног, десет пута горе, него што су комунисти држали-држе Србе, знаш ти то добро зашто.
    Не желим да критикујем наше политичаре који су се (не) намјерно упецали на овај спин, исто као што ће се многи упецати да нешто кажу због изјаве Јерковића.
    Шупља, шупља, шупља…………………………..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *