Изетбеговић не учествује на самиту несврстаних због Турске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић не учествује на самиту несврстаних у Ирану по „налогу и захтјеву Tурске“, иако је према одлуци Предсједништва требало да буде шеф делегације, пише данашњи „Прес РС“.  Предсједништво БиХ одлучило је 25. јуна да прихвати позив Техерана да учествује на самиту Покрета несврстаних, шеф делегације требало је да буде Изетбеговић, а […]

субота, септембар 1, 2012 / 11:27

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић не учествује на самиту несврстаних у Ирану по „налогу и захтјеву Tурске“, иако је према одлуци Предсједништва требало да буде шеф делегације, пише данашњи „Прес РС“.

 Предсједништво БиХ одлучило је 25. јуна да прихвати позив Техерана да учествује на самиту Покрета несврстаних, шеф делегације требало је да буде Изетбеговић, а чланови представник Министарства иностраних послова и амбасадор БиХ у Tехерану.

Међутим, Изетбеговић је "по налогу" Tурске напрасно одлучио да одустане од пута у иранску престоницу, у којој БиХ представља Жељко Јеркић, шеф Одјељења Министарства иностраних послова за сарадњу са НАTО-ом, сазнаје лист.

Из Изетбеговићевог кабинета кажу да су у Предсједништву одржане "додатне консултације" током којих је одлучено да БиХ, која у Покрету несврстаних има статус посматрача, у Tехерану буде представљена на нижем нивоу, док у кабинету српског члана Предсједништва Небојше Радмановића истичу да одлука од 25. јуна није промијењена.

Посланик СНСД-а и члан Комисије за спољне послове Представничког дома парламента БиХ Милица Марковић упозорава да је Турска у Изетбеговићу пронашла играча преко којег ће остваривати своје интересе.

"И Срби и Хрвати у БиХ озбиљно су забринути због јавно прокламованих циљева турске дипломатије на Балкану. Због тога бошњачки политичари попут Изетбеговића, који промовишу те циљеве и показују спремност да их проводе, наносе огромну штету БиХ", наглашава Марковићева.

Политички аналитичар Џевад Галијашевић сматра да Турска има пресудан утицај на одлуке Изетбеговића, који је спреман да беспоговорно слуша званичну Анкару.

"Због својих добро познатих веза са Ираном, Изтебеговић у први мах није ни могао ни смио да одбије позив из Техерана, па су Турци морали да се умијешају. Због оваквих ствари САД су Турцима препустиле огроман дио свог утицаја на Балкану", сматра Галијашевић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *