Изборни туризам: Из БиХ се долази у Пљевља на гласање

Рашко Коњевић, министар унутрашњих послова, на јучерашњој Скупштини, рекао је Новици Станићу, функционеру ДФ-а, да не може да покрене поступак одузимања црногорског држављантва лицима која су уписана у бирачке спискове у Пљевљима и у Босни и Херцеговини, јер не посједује доказе да те особе имају и пасоше друге државе. Он је нагласио да није спорно […]

петак, март 22, 2013 / 11:16

Рашко Коњевић, министар унутрашњих послова, на јучерашњој Скупштини, рекао је Новици Станићу, функционеру ДФ-а, да не може да покрене поступак одузимања црногорског држављантва лицима која су уписана у бирачке спискове у Пљевљима и у Босни и Херцеговини, јер не посједује доказе да те особе имају и пасоше друге државе.

Он је нагласио да није спорно да грађани могу да имају и држављанство друге државе осим црногорског, али да бирачко право остварују само тамо гдје живе.

 "Да ли је орган надлежан за регистар пребивалишта провјерио да ли те особе имају пребивалишта и у БиХ и у Црној Гори и да ли ће се избрисати те особе из регистра? У питању су лица која годинама живе у БиХ, али за сваке изборе дођу у Пљевља, подијеле им се ланч пакети и новац", навео је Станић.

Коњевић је најавио је да ће бити "предузете мјере ради ажурирања службених података”, јер МУП не располаже доказима да те особе поред црногорског имају држављанство друге државе, осим оних који су црногорско држављанство добили пријемом по основу брака. Он је нагласио да МУП не може службеним путем да провјерава држављанства зато што друге државе не достављају податке јер штите своје држављане.

"Довољно је ући у електронске базе грађана са правом гласа у Црној Гори и БиХ јер неко не може бити у бирачком списку ако није држављанин", изјавио је Станић, преноси "Дан".

Пдсјетимо, "Дан" је објавио спискове са око 140 лица која бирачко право имају у Пљевљима и у БиХ, тврдећи да их има најмање још толико.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *