Избори за ЕУ парламент: Шири се страх од евро-скептика

Партије десног центра остају најјача групација у Европском парламенту. Eкстремисти су добили мање гласова него што се очекивало, указују прелиминарни резултати окончаних европских избора. Предсjедник Европске комисије Жозе Мануел Барозо позвао је синоћ проевропске групе да се уједине, пошто су евроскептичне и радикалне партије забиљежиле велике побједе на изборима за Европски парламент. "За Европу је […]

понедељак, мај 26, 2014 / 09:49

Партије десног центра остају најјача групација у Европском парламенту. Eкстремисти су добили мање гласова него што се очекивало, указују прелиминарни резултати окончаних европских избора.

Предсjедник Европске комисије Жозе Мануел Барозо позвао је синоћ проевропске групе да се уједине, пошто су евроскептичне и радикалне партије забиљежиле велике побједе на изборима за Европски парламент.

"За Европу је неопходно уједињење Европљана како би се направио глобални поредак у коме можемо да бранимо наше вриједности и интересе", рекао је Барозо и додао да би одлучна акција за обезбјеђење раста и радних мјеста била најбољи одговор на актуелне проблеме, пренио је АФП.

Грађани Европске уније изашли су на изборе у већем броју него што је у први мах било процијењено, саопштено је  у Европском парламенту.

Иако су анкете говориле да ће тек сваки трећи Европљанин изаћи на изборе за ЕП, просјечна излазност износи 43,1 одсто, што је за длаку више него на изборима из 2009, када је изашло 43,0 одсто бирача.

Излазност је драстично варирала од земље до земље, од 19 процената у Словачкој до преко 60 одсто у Белгији.

Према незваничним резултатима који су данас представљени новинарима у Бриселу, Европска народна партија (ЕПП) која окупља умјерено десне странке освојила је укупно 216 од 751 седишта у Европском парламенту, чиме је задржала преимућство које је имала у прошлом сазиву.

Партија европских социјалиста и демократа (ПЕС) остаје друга по величини, са 197 мјеста, што је два мање него прије избора, преноси Танјуг.

Највећи губитак забиљежили су либерали (АЛДЕ), који су са 84 мјеста спали на 59, док су зелени добили 49 сједишта, дванаест мање него раније.

Упркос томе што је и ЕПП изгубио дио гласова, однос снага у Парламенту остаје у основи непромијењен, а прогнозе да ће антиевропске и екстремистичке снаге водити главну ријеч нису се оствариле.

Национални фронт, екстремно десна странка коју води Марин Ле Пен, и антиевропски УКИП Најџела Фаража забиљежили су добар резултат у Француској и Великој Британији, али недовољан да угрозе вођство великих партија, указују пројекције.

Екстремно десна Странка слободе Герта Вилдерса у Холандији озбиљно је подбацила, као и њемачки неонацисти, који су једва ушли у будући сазив ЕП, док је њемачка евроскептична Алтернатива за Њемачку (АфД) освојила око 6,5 одсто гласова.

У Европском парламенту наглашавају да су ови резултати прелиминарни и да ће званични подаци бити објављени тек сутра ујутру, након што сви гласови буду пребројани.

За сада изгледа да је Мартин Шулц, досадашњи предсједник ЕП и кандидат ПЕС за новог предсједника Европске комисије изгубио шансу да добије то мјесто, док су шансе кандидата ЕПП Жан Клод Јункера порасле.

Шефови држава и влада земаља чланица ЕУ састаће се у уторак у Бриселу на неформалној радној вечери како би почели консултације о новом предсједнику Комисије.

Према новим правилима установљеним Лисабонским споразумом, предложени кандидат мора да добије подршку већине у Парламенту, али с обзиром да ЕПП нема апсолутну већину, ни Јункер не може да рачуна да му је мјесто гарантовано.

Изборни процес је трајао четири дана и обухватио је близу 400 милиона бирача у 28 земаља.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *