Избори у Румунији: Премијер Понта добио већину

Румунска владајућа коалиција лијевог центра УСЛ премијера Виктора Понта је на основу анкета са биралишта добила 57 одсто гласова, док је опозицији десног центра, у којој се налазе партије блиске предсједнику Трајану Басеску, припало само 19 одсто гласова, пренио је АФП. Према румунском уставу, сада је на предјседнику Басескуу, великом ривалу Понте, да изабере новог […]

понедељак, децембар 10, 2012 / 09:46

Румунска владајућа коалиција лијевог центра УСЛ премијера Виктора Понта је на основу анкета са биралишта добила 57 одсто гласова, док је опозицији десног центра, у којој се налазе партије блиске предсједнику Трајану Басеску, припало само 19 одсто гласова, пренио је АФП.

Према румунском уставу, сада је на предјседнику Басескуу, великом ривалу Понте, да изабере новог премијера.

Њих двојица су у жестоком личном сукобу од када је Понта у јулу покушао, али није успио, да Басескуу буде изгласано неповјерење.

Ако Басеску одбије да именује Понту, то би могло довести до политичке блокаде. Румунски предсједник би могао да именује неког другог, али његов избор мора одобрити парламент. Ако његов кандидат не прође у двије рунде гласања, парламент би могао бити распуштен.

Румунски премијер Виктор Понта изјавио је вечерас да је спреман да води наредну владу.

„Потврђујем оно што сам рекао за вријеме изборне кампање, да сам спреман да водим наредну владу”, рекао је Понта присталицама у својој изборној јединици Таргу Жиу, на југозападу државе.

Многим Румунима је, како наводи агенција, доста борбе између Басескуа и Понте, нарочито због тога што је Румунија и даље једна од најсиромашнијих и најкорумпиранијих чланица ЕУ.

Предсједник је оптужио лидера УСЛ да земљу води од Европске уније, којој се земља прикључила 2007. године.

Понте је одбацио те оптужбе, инсистирајући да „будућност Румуније лежи у европској породици”.

„Једина оријентација владе коју ћу ја водити биће проевропска и про-НАТО”, истакао је он.

Понта је казао да Румунији сада треба миран период у којем треба превладати политичке борбе, мржњу и реваншизам.

„Румунски инострани партнери очекују од политичких вођа да поштују вољу гласача”, казао је министар спољних послова Румуније Титус Корлатеан.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *