Избори као да нису били: Македонија и даље подијељена до обрачуна

Умјесто почетка изласка из кризе, тијесни изборни резултати наговјештавају почетак још теже кризе у Македонији, а аналитичари упозоравају на опасност од експлозије незадовољства и могућност сукоба у овој подијељеној земљи, што би чак онемогућило и спровођење нових избора.

четвртак, децембар 15, 2016 / 23:10

Умјесто почетка изласка из кризе, тијесни изборни резултати наговјештавају почетак још теже кризе у Македонији, а аналитичари упозоравају на опасност од експлозије незадовољства и могућност сукоба у овој подијељеној земљи, што би чак онемогућило и спровођење нових избора.

„Пат-позиција у два политичка блока, безброј комбинација за састављање нове владе и озбиљна претња од могућег унутар-македонског сукоба“ – тако ситуацију у Македонији описује аналитичар Даут Даути.

Његова процена базира се на неколико показатеља. Прво, резултат избора изненађујуцје је изједначен и ван је свих очекивања, чак и за највеће оптимисте у опозицији – а то озбиљно прети да наруши представу о непобедивости ВМРО.

Друго, то је пораз националистичке реторике ВМРО, с обзиром на то да, играјући на карту „албанске опасности“ и ширећи теорије завере, та странка ипак није остварила очекивани победу.

Треће, расколи унутар албанског политичког блока прете да угрозе опстанак Демократске партије Албанаца (ДПА), а нису остали ни без одјека када је реч о популарности Демократске уније за интеграцију (ДУИ).

Четврто, покрет Беса представља велико изненађење јер је успео да привуче велики број чланова и присталица, али и оне незадовољне са ДУИ и ДПА, рекао је он за Дојче веле.

„Парадокс је то да Албанци сада имају мање посланика, а већу моћ“, каже Даути. Притом он излаз из тренутне ситуације не види – с обзиром на раније дата предизборна обећања.

„Ако ВМРО-ДПМНЕ остане победничка партија и добије мандат (за састављање владе), они ће морати да погну главу и да, или прихвате готово немогућ захтев ДУИ о консензуалном усвајању буџета, или захтев „Алијансе за Албанце“ о изједначавању албанског и македонског језика, или захтев „Бесе“ – а слична је и платформа ДУИ – о редефинисању државе", каже Даути.

Додаје да чак и да формира владу са ДУИ, и да се суочи са реалношћу да је та странка сада са десет мандата у бољој позицији него онда када је имала 19, ВМРО ће са своја 63 посланика морати да прави уступке, јер би за ДУИ било самоубиство ако би ушла у коалицију, без да оствари нека од својих кључних обећања.

Изборни резултати су трауматично понижавајући за ВМРО и ДУИ, али и кобни за Македонију, с обзиром на то да ће пад популарности довести до тога да ће се политика водити кроз сукобе, сматра скопски аналитичар Арсим Зеколи.

Према његовим речима, у истој ситуацији су и социјалдемократе (СДСМ), јер имају моралну обавезу да унапреде неке од одредби Охридског споразума.

„Против тога ће бити ‘странка незгодног карактера’ – ВМРО, која се лако поиграва националним осећањима и наводним претњама о угрожености македонских националних интереса. С друге стране, СДСМ не може лако да формира владу, ако са ВМРО, након приговора, буде имала исти број мандата", навео је Зеколи.

Потребан им је, каже, ДУИ, а социјалдемократе са њима ‘нису желели’ да формирају коалицију, као уосталом ни друге, албанске странке.

Ако се оставе по страни предизборни анимозитети, за формирање некакве широке коалиције потребан је чврст политички договор.

На крају, ако ВМРО и СДСМ буду играли на све или ништа, и уместо да прихвате резултате почну да се приказују као жртве завере (ВМРО) или крађе гласова (СДСМ), постоји могућност ескалације унутрашњег македонског конфликта.

"Надам се да до таквог сценарија неће доћи, али је сигурно да нестабилна влада може да траје само одређени временски период“, предвиђа даље Даути.

Ситуација на терену већ показује да су тензије у порасту и да само једна варница може да изазове прави пожар.

Оштро упозорење да „стрпљење може да се претвори у гнев“ јуче је стигло од ВМРО, након што је лидер СДСМ Зоран Заев поручио да „Никола Груевски не сме да формира владу“, нити сме да се поништи јасно изражена воља грађана за променама.

А, ако Државна изборна комисија буде одлучила да понови гласање на неким бирачким местима, исход избора могао би да буде познат тек у јануару.

„ВМРО не намерава да дозволи Зорану Заеву и шачици људи око њега да покраду демократски изражену вољу 453.000 грађана. А ако неко покуша да је украде, стрпљење ће да прерасте у гнев“, упозорио је јуче Влатко Ђорђев из ВМРО.

Додатни гнев изазвала је акција акција Министарства унутрашњих послова, у уторак увече у Куманову, када је, у циљу истраге изборних неправилности, интервентна полиција са тужиоцима ушла у кућу начелника кумановске полиције Стојанчета Величковића.

Тај догађај изазвао је велику узнемиреност у Куманову, а аналитичари процењују да би, уколико се слична ситуација са масовним окупљањем грађана понови, Македонија могла да се претвори у опасно "буре барута" након чега чак не би могли ни да буду одржани нови избори, јер за њих не би било услова у таквој, наелектрисаној атмосфери. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *