Избјегли Орфеји – пјесничка антологија

Књига поезије “Прогнани Орфеји”, прва избјегличка пјесничка антологија на Балкану, појавила се данас у књижарама, уочи обиљежавања Дана сјећања на страдале и прогнане Србе, 5. августа. Издавач јединствене антологије је културна институција “Бранково коло” са сједиштем у Сремским Карловцима. Антологију је саставио пјесник Ненад Грујичић, директор “Бранковог кола”, а у њој је нашло 116 пјесника […]

уторак, јул 28, 2015 / 12:17

Књига поезије “Прогнани Орфеји”, прва избјегличка пјесничка антологија на Балкану, појавила се данас у књижарама, уочи обиљежавања Дана сјећања на страдале и прогнане Србе, 5. августа.

Издавач јединствене антологије је културна институција “Бранково коло” са сједиштем у Сремским Карловцима.

Антологију је саставио пјесник Ненад Грујичић, директор “Бранковог кола”, а у њој је нашло 116 пјесника из Хрватске, БиХ, као и са Косова и Метохије.

У антологију су уврштени само они пјесници који су у личном искуству осјетили ватру најновијег рата у драми присилног напуштања кућног прага.

Већина пјесника своје ново станиште пронашла је у Србији, али и у Европи, Канади, Аустралији, као и у другим дијеловима свијета.

Мото антологије оличен је двостихом Бранка Миљковића: “Не знају куће гдје одоше људи, нит` позна јутро оне које буди”.

“Песничка /људска/ реаговања на избеглиштво су подударна и различита, онда опет поклопљена са универзалним доживљајем несреће великих размера, са сићушним човеком пред Богом”, навео је Грујичић у предговору.

Међу уврштеним пјесницима налазе се Душко Трифуновић, Дара Секулић, Владета Вуковић, Милош Кордић, Стеван Тонтић, Радослав Златановић, Анђелко Анушић, Дејан Гутаљ, Бранко Чучак, Милена Северовић, Радомир Стојановић, Небојша Деветак, Слободан Костић, Горан Симић, Радосав Стојановић, Ђорђо Сладоје, Емсура Хамзић, Здравко Крстановић и Боро Капетановић.

Ту су и Татјана Лукић, Мошо Одаловић, Бранко Брђанин Бајовић, Светислав Влаховић, Ђорђе Врањеш, Душан Ђаковић, Ранко Чолаковић, Милка Божић, Ђорђе Нешић, Душан Праћа, Горан Сарић, Сава Крнета, Мирко Жарић, Драгослав Дедовић, Жељко Пржуљ, Милоје Дончић, Мићо Цвијетић, Ружица Комар, Горан Врачар, Милан Пађен, Голуб Јашовић и Мићо Јелић Грновић.

У антологији су се нашли и Иванчица Ђерић, Жељко Грујић, Живојин Ракочевић, Радомир Д. Митрић, Милица Јефтимијевић Лилић, Радомир Димић, Бранислав Зубовић, Тања Ступар Трифуновић, Маја Солар, Марко Ковачевић, Дајана Петровић, Милан Ракуљ, Никола Париповић и други.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *