Из егзила: Асанж оснива странку

Оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж рекао је да намјерава да се кандидује за посланика у парламенту на изборима идуће године у Аустралији и најавио оснивање странке. Асанж је изјаву дао из Амбасаде Еквадора у Лондону, гдје живи у протеклих шест мјесеци, покушавајући да избјегне изручење Шведској, гдје би се суочио са оптужбама за сексуални напад и […]

четвртак, децембар 13, 2012 / 07:02

Оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж рекао је да намјерава да се кандидује за посланика у парламенту на изборима идуће године у Аустралији и најавио оснивање странке.

Асанж је изјаву дао из Амбасаде Еквадора у Лондону, гдје живи у протеклих шест мјесеци, покушавајући да избјегне изручење Шведској, гдје би се суочио са оптужбама за сексуални напад и силовање.

Он је изјавио да су планови да региструје политичку странку "знатно напредовали", као и да је одређени број људи омиљених у аустралијској јавности спреман да се кандидује на страначкој листи.

Међутим, проблем за реализацију ових планова је то што је он и даље блокиран у Амбасади у Лондону, а нема назнака о његовом скором одласку. Асанж, ипак, сматра да је то мања препрека, јер је "неизбјежно" да САД на крају одсустану од истраге о "Викиликсу".

Асанж је прекршио правила условне слободе, пошто се склонио у Амбасаду Еквадора. Он може бити ухапшен ако изађе из Амбасаде.

Шведска тражи Асанжа ради испитивања због оптужби за силовање и сексуални напад, што он негира. Он је ухапшен је у Великој Британији на основу захтјева за изручење.

Асанж страхује да би био пребачен у САД, гдје би могло да му се суди за шпијунажу, пошто "Викиликс" објављује повјерљиве депеше америчке дипломатије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *