Ивановић: Међународна заједница хоће да напусти Космет прије колапса

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да Међународна управљачка група већ дуже време показује нестрпљење и жељу да што прије напусти надгледање на Косову, јер је очигледно да до неког реда у правном и политичком смислу није могуће доћи, и оцијенио да би тиме била угрожена безбједност Срба. „Они […]

недеља, јун 17, 2012 / 12:44

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да Међународна управљачка група већ дуже време показује нестрпљење и жељу да што прије напусти надгледање на Косову, јер је очигледно да до неког реда у правном и политичком смислу није могуће доћи, и оцијенио да би тиме била угрожена безбједност Срба.

„Они беже са Косова пре него дође до тоталног колапса, а више не могу много шта да ураде“, каже Ивановић за београдску „Политику“.

Он каже да је 89 земаља, чланица ове групе за надгледање косовске независности, прво донијело нереалну оцјену да је стање на Косову задовољавајуће, и на основу те оцјене одлучили су да оду.

Ивановић сматра да би тиме могла бити угрожена безбједност Срба на Косову „јер посао међународне заједнице није завршен“ .

Ивановић је изразио забринутост због одласка Међународне управљачке групе јер, како је навео, „то значи смањивање међународног присуства, а ми са Албанцима још нисмо ни близу да успоставимо контакт заснован на поверењу“.

„У таквој ситуацији нам више одговара било какав странац него да будемо упућени једни на друге“, тврди Ивановић.

На састанку Међународне управљачке групе за Косово, према најавама косовског премијера Хашима Тачија, 2. јула биће донеасена одлука о окончању надгледане независности Косова, послије чега ће, према његовим предвиђањима, бити отворена конкретна европска агенда за Косово.

Тачијев замјеник Слободан Петровић рекао је да „све индиције говоре да ће таква одлука заиста и бити донесен напомињући да ће косовска скупштина „у септембру донијети измјене и допуне устава, а већина усвојених закона биће примијењена чиме престаје потреба за надзираном независношћу“.

Према ранијим предвиђањима префикс „надгледана“ требало је да буде укинут до краја године, најраније у септембру, и до тада, према оцјени ове групе, спровођење Ахтисаријевог плана готово ће у потпуности бити окончано, а косовске институције довољно оспособљене да самостално дјелују.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *