Иванић: Умјесто да се прегласавамо, пребацити одлуку Савјету министара

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће успостављање механизма координације у наредном периоду бити кључно питање, те оцијенио да треба да постоји једноставнији механизам и да у случају непостојања консензуса коначну одлуку доноси предсједавајући Савјета министара БиХ заједно са два замјеника или Предсједништво БиХ. "Кључни проблем је да не одете превише у децентрализацију, […]

четвртак, април 2, 2015 / 19:00

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће успостављање механизма координације у наредном периоду бити кључно питање, те оцијенио да треба да постоји једноставнији механизам и да у случају непостојања консензуса коначну одлуку доноси предсједавајући Савјета министара БиХ заједно са два замјеника или Предсједништво БиХ.

"Кључни проблем је да не одете превише у децентрализацију, али и да постоји неко ко може квалитетно заступати интересе хрватског народа. То се покушало задовољити преко кантона, али би то било прекомпликовано. Зато смо дошли до идеје да треба да постоји једноставнији механизам, а да у случају непостојања консензуса коначну одлуку доноси предсједавајући Савјета министара заједно са два замјеника или Предсједништво БиХ", сматра Иванић.

Он је рекао да је од именовања у овом сазиву Предсједништво БиХ урадило неколико ствари и то, како је нагласио, без икаквих сукоба.

Иванић је рекао да није било прегласавања и да ће се трудити да тога и не буде.

"Радије ћемо оставити ствари мало по страни него да се прегласавамо. О свим стварима смо до сада, мање-више, постигли сагласност", нагласио је Иванић.

Он је рекао да је посебно тешка тема питање промјене Устава.

"Та тема ће нама доћи, јер је захтјев ЕУ да имплементирамо пресуду ‘Сејдић и Финци’. То ће нас чекати у овом мандату и ту ћемо тему морати једном отворити. Али, мислим да требамо кренути са неким стварима које су нам свима заједничке, а то је економија, стварање бољег имиџа ове земље… Ако сад отворимо питање устава, вратићемо се на сукобе", навео је Иванић.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Браво Иванићу!
  Сада је јасно колико је Додик био далековид када је условљавао да се у Изјави мора експлицитно мора поменути РС и њена уставна улога.

  “Кључни проблем је да не одете превише у децентрализацију, али и да постоји неко ко може квалитетно заступати интересе хрватског народа.“

  Пазите ово! Да би Иванић заштитио интересе Хрвата каже не треба ићи у децентрализацију. Логично је да је супротни пут централизација.

  “’То се покушало задовољити преко кантона, али би то било прекомпликовано. Зато смо дошли до идеје да треба да постоји једноставнији механизам, а да у случају непостојања консензуса коначну одлуку доноси предсједавајући Савјета министара заједно са два замјеника или Предсједништво БиХ“

  Иванићу, зашто пристајеш да се немогућност договора кантона у ФБиХ плаћа избацивањем РС из механизма координације?

 2. Да поновим питање:

  Иванићу, зашто пристајеш да се немогућност договора кантона у ФБиХ плаћа избацивањем РС из механизма координације?

 3. ево управо стиже одговор од иванића, јавио ми се на пејџер кад је чуо да га прозиваш.. каже „симо, ја да сам у животу одговарао таквима, завршио бих коментаришући по порталима и са хемороидима ко крушке караманке од толиког сједења. блитва је мало повенула„

 4. Да поновим питање:

  Иванићу, зашто пристајеш да се немогућност договора кантона у ФБиХ плаћа избацивањем РС из механизма координације?

 5. češnjak, 03.04.2015. 12:13:35

  “Izvini, ali kako briše RS iz mehanizma koordinaciej.
  Pa valjda je i on predstavnik RS?“

  РС се брише из механизма координације ако њене институције не учествују у процесу доношења одлука.

  Институција у којој се тренутно налази Иванић није институција на нивоу РС него институција на нивоу БиХ.

 6. Чешњак,

  можеш ти то боље.
  Мало ми постаје јасније зашто те телалук воли.

  Кад их ја изјебем и ућуткам, ти се као озбиљнији играч укључујеш и вадиш ситуацију. Понекад и успијеш, али већином не. Не због тога што си глуп, напротив, него што браниш неодбрањиво.

  Елем, институција РС је она институција чији рад примарно прописују Устав РС и њени закони. Институција БиХ је она институција чији рад примарно прописује Устав Бих њени закони.

 7. Ustav BiH propisuje postojanje Republike Srpske.
  Svaka institucije Bosne i Hercegovine je i institucija Republike Srpske.

  To je naš principijela stav u Srpskom Pokretu Obnove.

 8. Такође и Устав РС прописује постојање БиХ, па сам зато у претходном коментару и употријебио израз ПРИМАРНО.

 9. ex-1978, 03.04.2015. 13:33:03

  “Ova Ivanićeva izjava je katastrofalna. Ivanić to sigurno nije izjavio.“

  Нека демантује. Ко му брани?

  Ја сам увјерен да јесте. Коцкице се слажу.

 10. Пошто је телалук приглуп, што’но каже Екс, да нацртам.

  ФБиХ има 10 жупанија.
  Ако се тих 10 жупанија не усагласи, онда ФБиХ нема став.
  Ако ФБиХ нема став, а ентитети су равноправни, онда има да и РС нема став. С обзиром да РС нема став, пренос одлучивања иде на заједничке институције Предсједништво и СМ.

  Да је остала првобитна Изјава у којој није било помињања РС, Иванић би данас мртав-ладан рекао да ово изјављује зато што мора да ради у складу са Изјавом. И био би у праву.

  Због тога још једном скидам капу Милораду Додику што је прочитао игру и поред пријетњи и уцјена истрајао да РС буде у тој изјави.

  А сада нека Младен Босић објашњава својим гласачима зашто је говорио да су изјаве идентичне и да није било потребе за Додиковим измјенама.

 11. „Такође и Устав РС прописује постојање БиХ“

  Super, neka Dodik izmijeni Ustav RS i ukine BiH.

  Predsjedništvo BiH i Savjet ministara donose odluke koje utiču i na život građana RS i to su institucije i RS.

  a opet, najteže je halaliti to što je Mladen Ivanić u Republici Srpskoj osvojio više glasova nego Milorad Dodik.

  Pa ga zato nema ni na RTRS-u

 12. Неодговорно размишљање, и ако би у пракси саживио такав приступ потенцијално врло опасна ситуација, која би могла имати за последицу одлуке на штету Српске.

  Сам Устав БиХ (Анекс 4. ДМС) је асиметричан, и тако је написан на штету Српске, али и такав омогућује Српској да кроз заједничке институције, некад посредно, а некад и директно, заштити своје интересе.

  Ту своју улогу има члан председништва из Српске. Опет, за ове 2 деценије свако прегласавање беше, а би их много, тако да ова двојица из Фед.БиХ (а раније у правилу из федералног Сарајева) прегласају овог из Српске. Ту је Устав БиХ дефинисао начин на који члан председништва из Српске може деловати, јесте компликованије него је то случај са другом двојицом (за разлику од хрватског и бошњачког члана председништва не може ставити „вето“ због заштите националног интереса), али има довољно простора, посебно што свака одлука која није везана та спољну политику мора проћи и гласање у Парламенту БиХ.

  Овде Иванић практично предлаже да одлука где би члан председништва из Српске био прегласан, буде у ВМ (где је опет однос 7:3 и изигран је Устав БиХ, јер је више од 2/3 у СМ из фед.БиХ) „зацементирана“.
  Не знам чиме је госп.Иванић мотивисан за овакве сумануте идеје, али несхватљиво неозбиљно размишљање и потенцијално јако опасно у будућности по Српску. Надам се да ће се српски представници у заједничким институцијама дозвати памети и да овакве погубне идеје нећемо слушати у будућем времену.

 13. Зато ја не гласах за српског члана Предсједништва БиХ. A ако друг Иванић овако настави, подржаћу његову смјену. Пред изборе сам упозоравао да друг Иванић неће бити одговоран народу који га бира већ онима који га форсирају. Да је о њему зависило, Српска данас не би имала ни полицију. А не сумњам да би се и данас лако договорио с Додиком око „подјеле плијена“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *