Иванић: Први пут су нам у Савјету министара радили иза леђа

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић оцијенио је да су коалициони партнери из Федерације БиХ /СДА и ХДЗ БиХ/ почели да раде „иза леђа“ Савезу за промјене.

субота, мај 28, 2016 / 12:54

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић оцијенио је да су коалициони партнери из Федерације БиХ /СДА и ХДЗ БиХ/ почели да раде „иза леђа“ Савезу за промјене.

Иванић је напоменуо да је попис становништва био тема о којој је у Савјету министара БиХ било сагласности да се неће "ломити преко кољена", већ да ће коалициони партнери стварати максималне услове да би постигли договор.

Он је синоћ за ТВ "Фејс" рекао да је прије одлуке /директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ/ постојао договор да ће, уколико буде потребно, бити промијењен закон, одгођен рок и то питање остављено послије избора.

"То је био договор предсједника свих странака које чине већину. Онда, практично `иза леђа`, без било какве информације, десила се ова одлука која има својих реперкусија", додао је Иванић.

Према његовим ријечима, нико од Срба није знао да ће одлука бити донесена и да постоје разне теорије о договорима.

Рекао је да је суштина у томе да се први пут у годину дана донијела битна одлука око које се коалициони партнери на нивоу БиХ нису усагласили, при томе истичући да је разочаран увођењем новог принципа.

"То је принцип `иза леђа` и то ме страшно погодило", истакао је Иванић, те додао да сматра да је ријеч о враћању неповјерења, с обзиром на то да је прекршен принцип договора и уважавања.

Он је навео да је песимистичан у свему, додајући да је степен повјерења смањен или је у потпуности нестао.

"Није договорен Мостар, није договорена измјена Изборног закона БиХ и рјешење избора члана Предсједништва БиХ, а постоје проблеми и око механизма координације", рекао је Иванић. 0 КОМЕНТАРА

 1. Иванићу,

  имате примјер из 2007.године када је Лајчак покушао мимо закона и Дејтонског споразума преуредити ентитетско гласање.

  Поступите исто као и тадашњи српски министри у Савјету министара и проблем ријешен.

  Нема оправдања за оно што прича Шаровић да попис нема везе са Савјетом министара.
  Има га бар толико као ономад ентитетско гласање.

 2. “ИВАНИЋ:
  ПРВИ ПУТ СУ НАМ У САВЈЕТУ МИНИСТАРА РАДИЛИ ИЗА ЛЕЂА“

  У преводу, ви сте фурунџије, а Бакир загонџија. ‘
  Нек вам Дражен објасни шта то значи кад вам неко ради нешто иза леђа.

 3. Zašto napadi na Ivanića? Pa on kako reče Mitar Mirić ne predstavlja Srbe u Sarajevu.Nih predstavlja onaj što reče direktoru Jukiću da potpiše.Znaju li ovi režimski komentatori ko to biješe.Ivanić je mnogo intelektualno iznad ove druge dvojice.Nije navikao da čovjek može jedno da priča a drugo da radi a još se pravi nevješt.Zato gospodine Ivaniću oni tebe kamenom a ti njih isto tako.Oni drugačije niti znaju niti hoće.

 4. Травничанин,

  није Иванић послат у Срајево да показује своју интелектуалну надмоћ, него да спријечи доношење штетних одлука по РС.

  Сам је признао да то није добро урадио јер је дозволио да му га шукну згуза.
  Колико се сјећам Митар Мирић га је на то упозоравао.

  Немој да те подсјећам на начин на који је усвојен механизам координације. И тада су мимо знања и сагласности званичних власти РС доношене неке одлуке. Најгорљивији бранитељ тих одлука је био управо Младен Иванић. Није ту видио ништа спорно.

  Када су ови видјели да имају сагласност српских представника у РС, да за неке одлуке на “европском путу БиХ’,’ званичну Републику Српску не треба ни питати, они су и по питању пописа исто поступили. Нису питали РС, с тим да је овај пут Иванић схватио да ипак треба за те одлуке имати званичан став РС.

  Добро је што је то схватио, али је лоше што је раније то дозвољавао и чак био главни актер непитања Републике Српске.

 5. Режимски коментатори ће учинити све да баце димну завјесу, која би спријечила да се види да су нам га у ствари Хрвати опет увалили. Али шта друго и очекивати од Странке усташких зетова?

 6. „није Иванић послат у Срајево да показује своју интелектуалну надмоћ, него да спријечи доношење штетних одлука по РС.
  Сам је признао да то није добро урадио јер је дозволио да му га шукну згуза.“

  18.2.2014.
  Nakon podsjećanja novinara da su poslanici SDS-a tada odbili da glasaju za te prijedloge, a da je SNSD glasao za prenos nadležnosti, pa i formiranje Suda i Tužilaštva, Dodik je odgovorio da su tada bili naivni. „Vjerovali smo u mogućnost procedure da se nešto promijeni. Bili smo naivni i više nismo naivni. Da li je OK?“, rekao je Dodik.

  Nije Ivanić prvi,
  mnogi su u Sarajvo došli naivni,
  a vratili se šuknuti.

 7. Ivaniceva izjava, poslije danasnjeg sastanka sa Vucicem, odise znatnom dozom uznemirenosti. Ton i intonacija njegove izjave pokazuje ili da je jos uvijek razocaran i ljut ili da je poslozio kockice i dobio informacije sta se zaista sprema. Mislim da je ovo drugo u pitanju. Malo kasno dodje iz dupeta u glavu ali dobro je da je doslo. Ukoliko ostalim clanovima SzP ne dodje, neminovan je razlaz Ivanica sa njima. Bosicu ne vjerujem da ce doci.

 8. Него нешто размишњам.

  Посљедњи аустријски и француски, а биће и њемачки избори говоре да је у ЕУ знатно порасло антимуслиманско расположење што за посљедицу може имати слабо опредјељење тамошњух нација за додатно проширење ЕУ.

  Није ми јасно како ће нам порасти шансе за улазак у ЕУ ако тој и таквој Европи кажемо да БиХ више није већински хришћанска, него већински муслиманска земља.

  Баш бих волио чути зашто нам је та нова чињеница предност на убрзаном ЕУ-путу.

  Б

 9. Ovaj Oroz komentariše samo ono što mu u mom komentaru kao odgovara.Zaboravio da je Mitar Mirić javno rekao da Ivanić ne predstavlja Srbe u Sarajevu.Zaboravio da nam objasni da su predstavnici onih koje on ovde brani u Sarajevu prenijeli nadležnosti vezane za popis uz obrazloženje da oni vjeruju svojim partnerima iz tadašnje vlasti na nivou BiH.Po mom mišljenju Ivanić dobro radi svoj posao u Sarajevu.Osnovni problem ovih što kupiše vlast u RS i glavnog pjevača jeste što njegovu pjesmu svi neće da slušaju.A i ne zna ni da pjeva.Mislim da poslije današnjeg hapšenja u B.Luci mnogi neće više mirno spavati.

 10. Travničanin,31.05.2016. 21:02:15
  Meni se čini da već duže ne spavaju.Kod baje podočnjaci koda je pio sa Borom čorbom Simo veliki brat i ekipa ne lade Luka ne uvlači jezika……ono što mi znamo danas oni su znali ima par mjeseci jer još svugdje imaju ljude samo ne zaju na čijem imenu će se kuglica sreće zaustaviti.Baja se drži uz pomoć para i ucjena ali sitnije ribe gube tlo pod nogama.Pitanje je dana kad će Simo ovdje napisati da hapšenje ovog Macana predstavlja udar na srpski narod u cjelini

 11. mica trofrtaljka,31.05.2016. 20:50:08[164808]

  podv0r,31.05.2016. 12:25:22
  Bosiću možda hoće možda neće a tebi sigurno neće a razlog je prost-ima izčega ali nema u što

  To hoce li meni ili nece, ili ima u sto ili nema… najmanje je bitno, nikoga zbog toga nece glava zaboliti…

  Mnogo je veci problem ono „mozda hoce, mozda nece“

 12. Travničanin,31.05.2016. 21:02:15

  “Ovaj Oroz komentariše samo ono što mu u mom komentaru kao odgovara.Zaboravio da je Mitar Mirić javno rekao da Ivanić ne predstavlja Srbe u Sarajevu.Zaboravio da nam objasni da su predstavnici onih koje on ovde brani u Sarajevu prenijeli nadležnosti vezane za popis uz obrazloženje da oni vjeruju svojim partnerima iz tadašnje vlasti na nivou BiH.“

  Травничанин,

  тачно се види да си из телалука.

  Ту причу о преносу надлежности по питању пописа си чуо од Пандице која, у жару политичко-опозиционе борбе, том својом изјавом даје до знања да је Јукић на објаву пописа без сагласности РС имао право јер је раније пренешена надлежност на његову агенцију.

  То што је Пандица слагала не размишљајући да тиме Јукићу даје за право и што си ти у то повјеровао је оно што вас квалификује у глупи телалук којем је језик брз, а памет преспора.

 13. Braniš neodbranjivo Simo.I pticama na grani je jasno u čemu je problem.Samo se ti praviš nevješt .I kad nestane argumenata počinju uvrede.Samo si zaboravio da mene likovi poput tebe ne mogu uvrediti.Niste vredni pažnje.Kada spominješ Pandicu verovatno misliš na Pandurevićku.Žena zmaj.Britak jezik.Pogađa pravo u centar.Drago mi je da vas toliko frustriraju njene izjave.Nego ne reče nam ništa čiji ono kadar beše gosp.Jukić.Ko ono brani interese Srba u institucijama BiH.Da to nije izjavila Pandica kako je ti nazivaš ili neko drugi.Ko to beše?

 14. Травничанин,

  Очито је да ти не разумијеш о чему се ради.

  Пандица тврди да је по питању пописа пренешена надлежност, па ако је тако онда је закључак да је Јукић имао право да без сагласности РС објави резултате пописа.

  Ако Јукић није имао право да без сагласности РС објави резултате онда надлежност није пренијета.

  Пандица је гледе овога своје рекла, Иванић своје, Додик своје, ја своје, да чујем тебе.

 15. То је оно на шта ја и многи други упозоравамо.

  Не смије се користити политчка позиција на власти у Сарајеву за опозиционо дјеловање у РС. Наноси се огромна штета интересима РС.
  Ако си опозиција у РС онда опозиционо дјелуј у РС, а не из Сарајева.

  Пандица је у силној жељи да оптужи Додика за пренос надлежности, индиректно дала подршку Јукићу који тврди да има право објавити резултате пописа без сагласности РС.

  Кад то схватиш, престаћеш са политикантским доскочицама и окренути се озбиљном коментарисању друштвено-политичке збиље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *