Иванић: Опозиција у РС се уједињује у једну странку?

У РС се воде интензивни разговори у вези с обједињавањем опозиције, а није искључено да неколико већих опозиционих странака формирају потпуно нову политичку партију као правни субјект, открио је за „Аваз“ лидер ПДП Младен Иванић Иванић је потврдио да странке међусобно преговарају већ извјесно вријеме, али да још нису конкретизиовани облици сарадње.   – Постоје […]

недеља, март 27, 2011 / 12:11

У РС се воде интензивни разговори у вези с обједињавањем опозиције, а није искључено да неколико већих опозиционих странака формирају потпуно нову политичку партију као правни субјект, открио је за „Аваз“ лидер ПДП Младен Иванић

Иванић је потврдио да странке међусобно преговарају већ извјесно вријеме, али да још нису конкретизиовани облици сарадње.
 
– Постоје три опције. Једна је прављење коалиције и утврђивање заједничких кандидата за начелнике општина, а друга је формирање заједничких листа. Трећа је формирање једне партије, као потпуно новог правног субјекта – нагласио је Иванић, поновивши ранији став да је обједињавање опозиције у РС неопходно.
 
– О свему ћемо интензивно разговарати наредних седмица и мјесеци, међутим, ПДП најприје треба завршити властите изборе 14. маја – додао је он.
 
Ни за предсједника ДП Драгана Чавића нема дилеме да ће се опозиција објединити. Међутим, за Чавића је највећи проблем „збуњујућа позиција“ СДС.
 
– СДС је у коалицији са СНСД-ом на државном нивоу, направили су коалицију и у Добоју, а управо сам чуо да то исто раде и у Прњавору. Отвара се питање да ли је реално очекивати да СДС буде на страни опозиционог блока – каже Чавић.
 
Генерални секретар СДС Драган Ћузулан, пак, каже да од удруживања опозиције неће бити ништа уколико проблеми буду „унапријед макрирани“ на начин како их гледа Чавић.
 
– СДС још ни од једне странке званично није добио информацију шта су њихови циљеви и намјере. Ако то заиста буде прича о истинском дјеловању опозиције, ми смо заинтересовани – поручује Ћузулан. Први корак ка обједињавању опозиционог блока у РС већ су направили радикали и Српска напредна странка, који су у петак у Бањој Луци озваничили почетак формирања нове заједничке странке.
 
Чавић сматра да се, због кризе у формирању државне власти и проблема с федералном, БиХ налази у најтежој уставноправној ситуацији од завршетка рата до данас.
 
 – Може се лако догодити да Савјет министара у техничком мандату дочека наредне изборе! Парламент БиХ се може конституисати, али ће бити без квалификационе већине и као такав неће моћи изабрати ни своје руководство, а камоли Савјет министара – упозорава Чавић.


0 КОМЕНТАРА

 1. Formula je smišljena poodavno, i glasi (SRS RS+SNS)+(DP+PDP).

  Ukupnom zbiru uskoro će prići DNS, socijalisti, kao i frakcija SNSD-a oko Radmanovića, Radojičića i Gavranovića. Ovi drugi dolaze na kraju balade. Naravno, tu će da prilaze i nezadovoljnici iz SDS-a, pogotovo poslije ovih njihovih izbora.

  Na ovu kartu igraju stranci.

  Druga opcija jeste ostatak SDS+Dodik+Šešeljevi radikali (koji će uskoro da ojačaju).

 2. Мени ово „уједињавање“ опозиције више личи на спасавање коже ДП, ПДП, СРС и СНС након фијсака на изборима и осипања чланства.

 3. Прича о опозицији код нас је смијешна и ово ,,укрупњавање“ неће дати никакве резултате, осим што ће довести до непринципијелних и нефункционалних коалиција које ће отјерати бираче СНСД-у!

 4. volim i ja da budem sumnjicav ali vidi se u cije ime vi ovdje komentarisete … ma najljepse nam je sa Dodikom…najbolje da ga kraljem proglasimo (naravno, samo sam cinican)

 5. sjajno, ovo čekamo već deceniju, dvopartijski sistem na milion i kusur birača u RS je sasvim dovoljan, glupo je dijeliti 500-600 hiljada glasova na 50 partija i samostalnih kandidata. Apsolutno podržavam i glasam za:)

 6. zaboravih najvažnije, u takvom stanju stvari, logično će biti manja konkurencija blokova, dakle veća šansa da na svako mjesto budu delegirani kvalitetni kadrovi, dakle manje će izbor nekog,npr.ministra zavisiti od stranke koja na to polaže pravo, a nema kvalitentog kadra kao sad, a naravno neće sa se odrekne, a više da će cilj biti izbor boljeg za to mjesto!

 7. znate kad ce se desiti vo ujedinjenje opozicije u jednu stranku ? NIKAD.
  A razlog je prost i jednostavan – oko svega se mogu sloziti samo ne oko toga ko ce biti predsjednik. Jer da Ivanic bude predsjednik Cavicu i Mihajlici ili da Cavic bude Ivanicu i Mihajlici, a pogotovo da Mihajlica jadan i cemeran bude predsjednik……….pa to samo lud moze zamisliti. Suplja prica, eto zivi bili pa vidjeli

 8. Хоће ли више овом Иванићу ико рећи да је издувао и да треба да се самокажњава један мандат и то физички да би му неко повјеровао било шта.
  Ни већих лопова, ни глупље приче. ПДП је највећ апартија лопова у Српској.

 9. И каква би то била само странка у којој би се нашли љути Радикали и издајице као Чавић и Иванић? Хаххаха. Дајте, људи, мало оладите. Неће се то десити, нема шансе. Пазите шта ја кажем.

 10. Ма ово су Чавићеве и Иванићеве финте. Њима је главни проблем СДС, а не СНСД. А ко са њима направи коалицију нестаће га. Све ово сабери, промућкај и проспи.Каква је то глупост да се предлажу заједничке листе и кандидати? Ја не вјерујем да им ико на то пристане. И зашто би? Да би они ухватили трећину кандидата за начелнике? Свашта!

 11. Ово већ постаје мало трагикомично. Опозиција све мања и мања, а све се више уједињује…

 12. Било би добро да се у РС направе три блока, као сада рецимо СНСД, СП РС и ДНС, СДС те ове друге „мале“ странке да се окупе рецимо око ПДП-а. Али је проблем какве програмске веѕе имају СНСД и ДНС. Проблем је што хоће сви у ВЛАСТ. Сви хоће паре. Лично мислим да се укрупљавање политичке сцене РС мора десити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *