Иванић: Није у питању правда него политички однос

„Трагично је да се тако често хапсе и задржавају у притвору који ни из близа нису тако повезани са злочинима као што је Насер Орић, а да њега чувају од прогона. И не само Орића, него и Дудаковића и читав низ других војних и политичких особа код Бошњака. Нико ме не може увјерити да је то резултат правде“, рекао је то у интервју за бх издање „Вечерњег листа“ предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

четвртак, јул 16, 2015 / 12:46

Он је рекао да је правосуђе БиХ највише процесуирало Сребе и Хрвате, а Бошњака скоро да и нема.

– Зато није у питању правда, него политички однос. За то су једним дијелом одговорни и међународни званичници који су управљали правосуђем, који су га користили за обрачун с политичким функционерима и дали простор Бошњацима да створе осјећај како су они невина страна и да не требају бити процесуирани. Док је тај однос такав, неће бити мира, среће и правде. У годинама које долазе правосуђе треба промијенити тај однос, рекао је Иванић.

Он каже да предсједник Републике Српске Милорад Додик ипак није у праву када организује референдум о Суду и Тужилаштву БиХ.

– Он је продуживао мандат рада страним судијама и тужиоцима на питању ратних злочина и био задовољан јер су се престали бавити корупцијом и криминалом. Његовим гласовима у Парламенту тај суд је добио правни легитимитет насупрот ПДП-у и СДС-у. Но, када бих знао што је корак послије референдума, можда бих о томе размислио, али имам осјећај да Додик не зна одговор на то. Зато ми све то изгледа као велика политичка игра, истиче Иванић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ каже да је Бакир Изетбеговић позвао Александра Вучића у Сребреницу и гарантовао му безбједност.

– Када су били они тешки догађаји у Бањалуци, ја сам ушао међу Бошњаке како бих спријечио да се њима било што догоди. Ја нисам видио ниједног бошњачког политичара око Вучића у тим тренуцима. Све то оставља велики број питања. Добар домаћин би био уз свог госта коме пријети опасност цијело вријеме, рекао је Иванић.

Нагласио да одговор на питање да ли је напад на Александра Вучића био организован или није препушта надлежним институцијама.

– Али оно што сам видио што се догодило, показало се да је напад био подржан од велике масе људи који су тамо били, што показује да је постојало политичко окружење за такво нешто. Више је него јасно да је постојао амбијент за овакав расплет. А зашто је до њега дошло, најбоље знају бошњачки политичари, додао је Иванић.

Он је рекао да је једна држава доживјела да одбија посјету предсједника, а да јој премијера када дође изразити саосјећање и жаљење за злочине каменују и истакао да не зна што се може теже од тога догодити.

– Они који су до сада мало политички размажени, а ту прије свега мислим на бошњачку политичку елиту која мисли да може радити што жели, морају схватити да је то вријеме прошло и да су почињене озбиљне грешке. Није Насер Орић вриједан предсједника Србије. И није нормално то довести у исти контекст. Треба прихватити те чињенице и онда направити заокрет, почети радити на реформама и равноправном наставку заједничког живота, нагласио је Иванић.

Подсјетио је да је у посљедњих мјесец и по поводом Сребренице водио политички рат, а да жртве су биле потпуно у другом плану.

– Жртвама се нико није бавио, него само тиме ко је крив, ко добија политичке бодове, а ко их губи. У томе је направљена једна врста својеврсног политичког рата који је реториком подсјећао на ратно вријеме. Ми смо се далеко вратили уназад и било каква прича о економији, инвестицијама, запошљавању није имала изгледа, нагласио је Иванић.

Он је рекао да је још прије четири мјесеца имао информацију да ће се писати британска резолуција и да је позвао на затворени састанак све кључне амбасадоре и рекао им да зна да је тешко сада одустати али да је пишу на начин да спаја, а не раздваја људе.

– Ништа се од тога није послушало и очито је да су превладале снаге које су Сребреницу искористиле за наставак политичких сукоба. Очито је да је за резолуцију било јако пуно лобирања. И очито је да се претворила у неку врсту политичке битке не само унутар БиХ, него битке поводом БиХ међу великим силама која је окончана у Савјету безбједности УН, нагласио је Иванић.

Истакао је је резолуција ипак не може покренути реконструкцију Дејтона и укидања Републике Српске.

– Сувише је пуно времена прошло откако је настала Република Српска. Немогуће је укинути Републику Српску јер нема ни међународне сагласности за то. Кључни потписници нису за то, нису чак ни земље за које се обично мисли да су против Републике Српске. Нису за то САД ни остале западне земље. Резолуцијом се, међутим, покушао ојачати ауторитет појединих лидера унутар властитог народа, закључио је Иванић који сутра завршава предсједавање Предсједништвом БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *