Иванић: Нећу ликовати ако не буде референдума

Најзначајнији дио београдске приче Предсједништва БиХ збивао се далеко од камера и новинара: био је то, свједочи Младен Иванић, врло искрен и конструктиван разговор Бакира Изетбеговића и Александра Вучића о догађају у Поточарима. Иако Иванић не жели говорити о детаљима, каже да је за њега – који се дуго бави политиком – то био можда […]

петак, јул 24, 2015 / 17:18

Најзначајнији дио београдске приче Предсједништва БиХ збивао се далеко од камера и новинара: био је то, свједочи Младен Иванић, врло искрен и конструктиван разговор Бакира Изетбеговића и Александра Вучића о догађају у Поточарима.

Иако Иванић не жели говорити о детаљима, каже да је за њега – који се дуго бави политиком – то био можда и највећи догађај, јер отвара простор, још не и гаранцију, да би заиста могло, ако се настави овако, доћи до истинског помирења, посебно Срба и Бошњака.

“У Београду је било изузетно пријатно. То је заиста био један искрен и топао дочек, не само што је било вруће, али је стварно био топао дочек, у коме се Београд врло јасно хтио показати, потрудити да буде добар домаћин. Претпостављам да су ту два разлога , да се покрије тај један негативан имиџ у односима послије догађаја у Поточарима, а на неки начин претпостављам да има ту и жеље да се мало покаже и другачија слика у односу на саме оне догађаје у смислу организације, дочека. И Београд је стварно изузетан домаћин, господин Вучић посебно. Ја не бих уопште давао значаја повременим коментарима типа зашто је Предсједништво ишло на позив премијера и сличним стварима”, рекао је Иванић.

Мислим да је било изузетно важно да је до те посјете дошло.

“Наравно, у званичном дијелу ми јесмо заиста разговарали о потреби чвршће сарадње намјенске индустрије, о потреби да заједнички покушамо изгурати неке инфраструктурне пројекте, а Београд је изузетно заинтересован, о развоју туризма. Мислим да је интерес БиХ да се реконструише пруга Сарајево – Тузла – Зворник – Београд која би испуњавала стандарде, о чему смо такођер разговарали. И било је заиста истинског договора о потреби сарадње у области енергетике, увезивање енергетских система Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, у том троуглу. Кад је ријеч о туризму, и Босна и Херцеговина и Србија имају значајан успон у броју туриста јер очито да свијет тражи нове дестинације, да су се уморили од стандардног туризма, и ми – једни и други – у том имамо сасвим солидну шансу. Чак смо договорили и да радне групе прегледају визне режиме према трећим земљама и да покушају усугласити да имамо једнаке системе према трећим земљама”, наводи Иванић.

Вучић је давно најављивао како ће предложити бх. властима да двије земље заједнички излазе на међународне тендере.

Иванић каже да је било и о томе ријечи, посебно у неким областима у којима он сматра да можемо имати заједничку корист, а једна од тих је намјенска индустрија.

Када је у питању Вучићев однос према Младену Иванићу и Милораду Додику, Иванић каже да је Вучић врло јасно рекао да он нема намјеру да се петља у унутрашње односе у РС, он то и не ради.

Када је у питању референдум који је Додик најавио у вези са радом правосудних институција БиХ, Иванић каже да је јако важно, а не видим ни један разлог да РС на себе узима терет одговорности за неки застој у БиХ.

“Додик је озбиљан политичар, без обзира на то што се ја с њим не слажем, има превише авантуризма у себи, али ће сигурно добро размислити. Јасне је поруке добио, а има и времена. Сад је очекивано Вијеће народа ставило неку врсту блокаде, Клуб Бошњака па Вијеће народа, онда иде Уставни суд, што је довољно времена да се хладне главе види шта ће из тога изаћи. Разумијем дио захтјева, они су легитимни и могу чак рећи и оправдани. Ту посебно мислим на један мало већи и транспарентнији однос Суда према свим странама, када су у питању ратни злочини. Али, једно је садржај и суштина, а друго како до тога доћи. То се може, по мени, обезбиједити кроз нормалне разговоре и не видим разлог да се улази у неку ризичну фазу. Мислим да ће он ипак наћи неки излаз, а ја могу дати свој допринос и нећу ликовати”, рекао је Иванић за “Ослобођење”.0 КОМЕНТАРА

 1. Ево прилике за истинско помирење и признање Срба и Бошњака на шта ЗОРА годинама указује као једину шансу за рад и развој.

  Значи признање Дејтона, узајамно признање Федерације и Српске и помирење српског и бошњачког народа, не мора да се заборави, напротив, заборав може само довести у новом времену до нових конфликата.

  Нека се то његује као упозорење кад год се појаве неке нове месије и манијаци у нашим народима.

  Наравно уз то иде слога у парламенту Републике Српске и влада националног јединства са радикалним програмом од нове године.

  Запамтите, све је то лако постићи ако се буде хтјело?

  Бојим се да од свега побројаног неће бити ништа, знате и сами због кога и на који начин ће се то логично рјешење избјећи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *