Иванић; Кантон опструише Грмечку кориду

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић и представници Удружења „Грмечка корида – Међеђе брдо 1772“ данас су са жаљењем констатовали да власти Унско-санског кантона и општине Сански Мост други пут заредом опструишу одржавање „Грмечке кориде“. Иванић је, као покровитељ "Грмечке кориде", данас у Бањалуци разговарао са делегацијом овог удружења коју је предводио предсједник […]

четвртак, јул 30, 2015 / 13:54

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић и представници Удружења „Грмечка корида – Међеђе брдо 1772“ данас су са жаљењем констатовали да власти Унско-санског кантона и општине Сански Мост други пут заредом опструишу одржавање „Грмечке кориде“.

Иванић је, као покровитељ "Грмечке кориде", данас у Бањалуци разговарао са делегацијом овог удружења коју је предводио предсједник Нено Добријевић, а као неосновано оцијенили су формално оправдање власти из Санског Моста да је простор на којем би требало да се одржи ова вишевјековна манифестација под минама.

Организатори "Грмечке кориде" су, након детаљних провјера, добили потврду Центра за уклањање мина у БиХ /БХМАК/ да на предвиђеној локацији на Међеђем брду нема мина, а подсјећају и да је ова манифестација прије двије године већ била организована на истом простору.

На данашњем састанку у Бањалуци закључено је да је ријеч о свјесној опструкцији одржавања "Грмечке кориде" и жељи да се забране манифестације које асоцирају на српски идентитет Подгрмеча.

Ако се имају у виду тешки услови живота Срба повратника на тај простор, посебно лоша инфраструктура и чињеница да многе повратничке породице ни данас немају електричну енергију, нити да постоји могућност да дјеца изучавају српски језик, забрана оваквих манифестација показује лицемјерство политике у Федерацији БиХ, која је препуна позивања на мултиетничност, а све чини да се у пракси опструише сваки повратак Срба на те просторе, констатовано је на састанку.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске инсистираће на праву Срба да имају нормалан живот у Федерацији БиХ и неће одустати од одржавања "Грмечке кориде", која је увијек била симбол борбе српског народа за слободу, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Иванић ће тражити од Савјета министара БиХ да се утврди одговорност институција власти Унско-санског кантона и општине Сански Мост, поводом одлуке о забрани одржавања "Грмечке кориде"0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *