Иванић: БХ инситуције су и наше, њима ћемо бранити Српску

Када сам унио бадњак у предсједништво, показао сам да су ове институције и српске, да нико нема право да нас тјера одатле, ми ћемо их користити за себе, али то не значи да ћемо бити у сукобу са другима – каже предсједавајући предсједништва Младен Иванић. По његовим ријечима, Додикова политика сукобљавања је "можда имала смисла" […]

понедељак, април 27, 2015 / 12:27

Када сам унио бадњак у предсједништво, показао сам да су ове институције и српске, да нико нема право да нас тјера одатле, ми ћемо их користити за себе, али то не значи да ћемо бити у сукобу са другима – каже предсједавајући предсједништва Младен Иванић.

По његовим ријечима, Додикова политика сукобљавања је "можда имала смисла" у периоду када се требало оштрије поставити и бранити дигнитет Српске, али је временом постала сама себи циљ.

Иванић у интервјуу за магазин Истина говори о одблокирању споразума о стабилизацији и придруживању за БиХ, додајући да је ЕУ схватила да не може бити далеко од неке земље, јер то изазива нестабилност. Истиче и да је незахвално рећи како може тећи напредак у приближавању статусу кандидата, јер то сада зависи од договора ентитетских премијера.

– Ја бих то и могао рећи када бих све зависило од предсједништва, али све зависи од других тијела. За мене је реално постићи договор о реформама до љета, за мене је реално прву фазу реформи завршити у јесен, реално је тада очекивати и неку врсту награде. Реално је другу фазу реформи завршити на прољеће, и реално је након тога поднијети апликацију. И да годину послије тога добијемо статус кандидата, а да највјероватније након избора 2018. године отпочну преговори. То је реално, ако ишта будемо хтјели да радимо – каже Иванић.

Он додаје да БиХ мора добро искористити статус кандидата. То је период у коме ЕУ неће журити са проширењем, а БиХ може испреговарати бесповратна средства која ће бити потребна за реформе.

-ЕУ није расположена за проширење, и ми не треба да журимо са чланством, већ да за њега сазријемо кроз кандидатски статус. А и реално је да смо далеко од чланства, а кандидатура нам може донијети много користи. Мислим да ће финансијска подршка из ЕУ за ентитете, који су носиоци највећих трошкова, бити довољна мотивација да не буде проблема у договору Цвијановићке и Новалића.  0 КОМЕНТАРА

  1. Српска се не брани у Сарајеву већ у Бањојлуци.

    У Сарајево дајемо годишње преко 300 милиона км, улажемо у вас господо који сте тамо у име Републике Српске, не да је браните, него да уложени новац кроз разне контакте и послове на европском и свјетском нивоу, бар троструко вратите у Српску.

    О одбрани Српске у Сарајеву се не договара, значи да се она тамо и не брани него у Скупштини РС консензусом, тамо се само вето ставља у сваком случају кад неко у примисли има да нанесе штету грађанима Српске,зар не?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *