Иванцов: Британци резолуцијом покушали издвојити један злочин

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов оцијенио је да је предложена британска резолуција о Сребреници била политички мотивисана, с намјером да се искључивим кривцима за све догађаје током протеклог рата у БиХ прогласе Срби, што не одговара стварности. Иванцов је додао да је британски нацрт резолуције, који је предложен Савјету безбједности УН, био неизбалансиран и […]

субота, јул 11, 2015 / 09:55

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов оцијенио је да је предложена британска резолуција о Сребреници била политички мотивисана, с намјером да се искључивим кривцима за све догађаје током протеклог рата у БиХ прогласе Срби, што не одговара стварности.

Иванцов је додао да је британски нацрт резолуције, који је предложен Савјету безбједности УН, био неизбалансиран и да би негативно утицао на процес нормалицаије односа у БиХ, те нагласио да се Русија континуирано залаже за регулисање ситуације у БиХ, ослањајући се на Дејтонски споразум.

"Том резолуцијом је из ужасних злочина тог доба издвајан само један, а низ других су прећуткивани, укључујући оне против Срба", рекао је Иванцов за "Прес Република Српска".

Према његовим ријечима, Русија стоји на избалансираном приступу, који подразумијева позив за истраживање свих ратних злочина против човјечности који су почињени против свих етничких група, а криви морају да сносе казну.

"У томе је био смисао нашег нацрта резолуције, који је био усмјерен на превазилажење дубоке подјеле, која је посљедица трагичних догађаја од 1992. до 1995. године у БиХ. Српски лидери у БиХ, као и руководство Србије, схватили су резултате сједнице Савјета безбједности УН као могућност да се да подстицај процесу помирења у земљи и регији", рекао је Иванцов. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *