Италијани одбацили уставне реформе, Ренци се спрема за оставку

Италијани су на референдуму, судећи према вечерас објављеним излазним анкетама, одбацили уставне реформе чији је циљ био јачање централне власти и радикална промена парламента кроз ограничење моћи Сената, пренио је Ројтерс.

понедељак, децембар 5, 2016 / 08:04

Италијани су на референдуму, судећи према вечерас објављеним излазним анкетама, одбацили уставне реформе чији је циљ био јачање централне власти и радикална промена парламента кроз ограничење моћи Сената, пренио је Ројтерс.

Према анкетама Института „Пијеполи”, за реформе је гласало између 42 и 46 одсто гласача, док је против било између 54 и 58 одсто.

Према подацима министарства унутрашњих послова, до 19 сати одзив бирача је био нешто већи од 57 одсто.

Након што су Британци гласали за излазак из Европске уније и Американци изабрали Доналда Трампа за предсједника, референдум у Италији, на којем право гласа има 51 милион грађана, доживљава се као судбински, оцењује Ројтерс.

Његов циљ је смањење овлашћења и величине Сената, а према оцјенама аналитичара, предсједнику владе би била дата много већа овлашћења, наводи британска агенција.

С друге стране, америчка агенција АП, наводи да се референдум претворио се у „виртуелни плебисцит” о влади лијевог центра премијера Матеа Ренција.

Уколико би се измијенио устав, највеће промјене доживио би законодавни процес, односно више не би било потребно да оба дома парламента гласају о свим законима, што значи и сваки пут кад се уложи неки амандман.

Италијански премијер Матео Ренци позвао је Италијане да подрже референдум, поручивши да би Италија могла да постане најснажнија европска земља уколико исход гласања буде позитиван.

Док он и његови савезници са лијевог центра, уз банке и индустријалце, тврде да би реформе помогле у модернизацији земље, противници уставних промјена, међу којима је и Покрет 5 звезда, сматрају да би оне угрозиле демократију јер би превелика моћ била концентрисана у канцеларији премијера.

Предложеним реформама устава противе се, између осталих, и бивши премијер Силвио Берлускони и лидер Сјеверне лиге Матео Салвини који се залаже за давање већих, а не мањих, овлашћења регионима.

С обзиром на промјене изборног закона које су ступиле на снагу још љетос, реформа устава олакшала би рад владе, наводи Ројтерс.

Странка, која убудуће освоји 40 одсто гласова, у парламенту би добила апсолутну већину. Ојачана на такав начин, она би могла да спроводи хитно потребне реформе.

Управо то је одувек била слабост италијанске политике – та земља је у последњих 70 година имала 63 владе.

Премијер Ренци најавио је да ће поднијети оставку уколико Италијани на референдуму буду одбили реформе, али је касније ревидирао став.

Признао је да је почнио „велику грешку” обећавши да ће дати оставку уколико побиједи глас против реформи, преноси Танјуг.

 

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *