Исто као да смо сви дебили: Пентагон тврди да је против Ирана, не Русије

Пентагон тврди да амерички систем противракетне одбране /ПРО/, који размјешта у Европи, није предвиђен за пресретање руских интерконтиненталних балистичких ракета.

петак, мај 13, 2016 / 17:07

Пентагон тврди да амерички систем противракетне одбране /ПРО/, који размјешта у Европи, није предвиђен за пресретање руских интерконтиненталних балистичких ракета.

Како наводи Пентагон, главни циљ размјештања ПРО јесте супротстављање ракетној пријетњи која долази из Ирана.

"Сарадња са Русијом је важна за регионалну стабилност и глобалну сигурност. Ми увјеравамо Русију да наша ПРО у Европи не може пресретати њихове интерконтиненталне ракете", наводи Министарство одбране САД.

Пентагон увјерава да "ограничене могућности ПРО у Европи нису намијењене за борбу против великих и сложених стратешких нуклеарних снага Русије".

Главни циљ размјештања ПРО, према наводима Пентагона, јесте супротстављање ракетној пријетњи која долази из Ирана.

"Све док Иран буде развијао и размјештао балистичке ракете, САД ће са савезницима и партнерима настојати да се заштити", наводи се у саопштењу.

Директор Одјељења за питања неширења и контроле наоружања Министарства спољних послова Русије Михаил Уљанов, међутим, истиче да су неосноване тврдње о томе да ракетни програм Ирана представља пријетњу за чланице НАТО-а у Европи.

Први објекат ПРО НАТО-а у источној Европи профункционисао је у бази "Девесел" на југу Румуније. У Пољској почиње изградња још једног америчког објекта.

Москва је категорички против размјештања ПРО САД у Европи, јер се на тај начин урушава стратешка сигурност и занемарује забринутост Русије. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *