Истиномјер: Премијерка не зна колика је цијена струје, па обмањује јавност

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је у свом експозеу истакла да је струја у Републици Српској јефтинија и до 67% у односу на остале земље региона. Међутим, поређење цијена електричне енергије за домаћинства у Србији, БиХ, Црној Гори и Хрватској показало је да премијерка РС није рекла истину. Цијене електричне енергије у Републици Српској […]

понедељак, април 6, 2015 / 11:23

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је у свом експозеу истакла да је струја у Републици Српској јефтинија и до 67% у односу на остале земље региона. Међутим, поређење цијена електричне енергије за домаћинства у Србији, БиХ, Црној Гори и Хрватској показало је да премијерка РС није рекла истину.

Цијене електричне енергије у Републици Српској су већ неко вријеме тема у фокусу јавности. Власт сматра да су ниске цијене електричне енергије једна од најважнијих предности РС у односу на регион, а ниске цијене електричне енергије би, према плановима власти требале да одиграју једну од кључних улога у привлачењу инвеститора у Републику Српску.

Иако је струја у РС-у заиста јефтина, ствари уопште нису толико блиставе по обичне грађане када се упореде са другим ентитетом или земљама у окружењу.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић је у свом експозеу, говорећи о цијенама електричне енергије, изјавила сљедеће:

"Кад је ријеч о цијени електричне енергије за домаћинства, и ту је цијена била знатно нижа у односу на регију, и то за 67 одсто нижа од Хрватске, 40 одсто нижа од Црне Горе, за 15 одсто, односно 23 одсто нижа од ФБиХ, зависно да ли је ријеч о ‘Електропривреди БиХ’ или ‘Електропривреди Хрватске заједнице Херцег Босне’. Једино је у Србији цијена струје за домаћинства била нижа и то за три одсто, али је зато била за четири одсто виша за индустрију" (2. посебна сједница НСРС, 17.12.2014. године)

Истиномјер је упоредио цијене електричне енергије за домаћинства са двотарифним бројилима у електропривредама споменутим у изјави. Па, кренимо редом.

Уколико у Републици Српској домаћинство у зимском обрачунском периоду потроши 100 кWх електричне енергије у “јефтиној” и 100 кWх енергије у “скупој” тарифи, морат ће платити 37,61 КМ, док, ако исту количину енергије потроши у љетном обрачунском периоду, рачун ће износити 29,01 КМ.

Будући да обрачунски периоди трају једнако (по 6 мјесеци), може се узети да је просјечан износ рачуна 33,31 КМ.

Погледајмо ситуацију у осталим електродистрибуцијама.

У Електропривреди БиХ, за исти износ електричне енергије грађани морају платити 35,37 КМ, што износи 6, а не 15 посто више. У Електропривреди Хрватске заједнице Херцег Босне, домаћинство би платило 39,13 КМ, што је 17, а не 23 одсто виша цијена.

Премијерка није добро срачунала проценте ни што се тиче других земаља у региону, па би тако у Србији рачун износио 1331,5 динара или 21,71 КМ, што је за чак 34,8 одсто нижа цијена него у Републици Српској.

Цијене електричне енергије у Хрватској и Црној Гори јесу највише у региону, али разлика између ових земаља и Републике Српске ипак није толика колико мисли премијерка Цвијановић.

Наиме, у Црној Гори би за наведену потрошњу рачун износио 22,72 еура или 44,44 КМ, што значи да је струја у Републици Српској јефтинија за 33% у односу на Црну Гору, а не за 40% како је то премијерка тврдила. У Хрватској би домаћинство добило рачун у износу од 189,25 куна или 48,5 КМ, што је за 45,6%, а не за 67% више.

Уколико се у обзир узме однос просјечних мјесечних плата и рачуна за струју, показат ће се да премијерка има још мање разлога за хвалисање.

Наиме, просјечна мјесечна плата у Републици Српској за јануар 2015. године је износила 812 КМ, што значи да је рачун за електричну енергију за један мјесец износио 4,1% просјечне плате. Израчун за РС, а и за остале регије је рађен за мјесечну потрошњу од укупно 200 кWх, у реалности је та потрошња обично већа.

У Федерацији БиХ је просјечна јануарска плаћа износила 834 КМ, што значи да је рачун за електричну енергију износио 4,2% плате (за Електропривреду БиХ) или 4,6% плате (Електропривреда Херцег Босне). Просјечна плата за јануар 2015. године у Србији је износила 39.285 динара (645,84 КМ), што значи да рачун за струју у Србији износи тек 2,7% мјесечне плате.

У Хрватској је просјечна плаћа за јануар 2015. износила 5.656 куна (1.457,51 КМ), тако да је мјесечни рачун за електричну енергију 3,3% просјечне плате, док је у Црној Гори просјечна плата за јануар била 731 еуро (1.432,26 КМ), те је мјесечни рачун за електричну енергију тек 3,1% просјечне мјесечне плате.

Дакле, иако је цијена струје у Републици Српској међу најнижим у региону, чињенице показују да је премијерка дала нетачне податке о томе колико је струја у РС јефтинија. Ово се поготово види уколико погледамо и мјесечне плате у крајевима са којима се пореди РС, гдје се показује да је РС у незнатној предности једино у односу на Федерацију БиХ (0,1 или 0,5%, у зависности од пружатеља услуга).

Због свега написаног, премијерка Цвијановић добија оцјену неистинито. 0 КОМЕНТАРА

 1. Стоји да је Цвијановићева слагала, али имам једну замјерку на рачуницу Истиномјера.

  Истиномјер поистовјећује различите проценте (бар колико ме служи закржљало познавање математике).

  Ако ја имам 100 комада јабука, а Перо има 80 – то значи да Перо има 20% мање јабука од мене (100 – 20% = 80), али то не значи да ја имам 20% више јабука од Пере. Ја имам 25% више јабука од Пере (зато што ја имам 20 комада јабука више од Пере, а 20 комада је 25% од Периних 80 комада, а не 20%).

  Истиномјер узима да чим Перо има 20% мање јабука од мене, да ја морам имати 20% више јабука од Пере.

  Нпр. цијена у Црној Гори (44,44 КМ) за 33% је већа од цијене у РС (33,31 КМ), али је истовремено цијена у РС за 25% мања од цијене у Црној Гори. Премијерка је рекла како је цијена у РС нижа за 40% од цијене у Црној Гори. У овом случају, разлика између стварног процента и Премијеркиног процента је већа него што је Истиномјер представља, док је, чини ми се, на неким мјестима мања.

 2. Još kada bi naučili da se cijena struje ne može tako porediti i da zavisi od karakteristika sistema u kome se generiše i distribuira el. energija možda bi i bilo napretka.
  Takođe, volio bih da vidim te izvozne poslove i cijene po MWh, pa da ukapiram cjelinu priče.Izvoz je ogroman i jednak potrošnji stanovništva, pa je valjda i važan za neku matematiku.;)

 3. korisno: „„Tri javne elektroprivrede i sva preduzeća koja im pripadaju potrošili su na rudarsku mehanizaciju, gorivo i električnu energiju skoro 2,1 milijardu KM ili oko trećine ukupnog iznosa zabilježenog u našoj bazi. Nakon toga, lijekovi, medicinska oprema i materijali su koštali građane više od milijarde maraka„ rekao je Zatega na konferenciji. „

  http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i-hercegovina/224715-cin-ova-baza-podataka-o-javnim-nabavkama-poslove-dobijale-firme-u-vlasnistvu-politicara.html

 4. Па предсједник њене странке је пао прву годину у пољопривредој школи из математике, што би она била боља од предсједника. Све го понављач.

 5. Професорица страног језика, у стварном свијету преводилац (у нашем случају ПРЕМИЈЕРКА) и математика и проценти рачун, па то нема смисла. Она не разумије то што говори, она само говори оно што јој је неко написао, у принципу као кад преводи: „говори оно што је други неко рекао, само на другом језику“.

  Од ње не треба очекивати ништа смислено, ни паметно….

 6. змај огњени вук, 06.04.2015. 18:17:40

  “Па предсједник њене странке је пао прву годину у пољопривредој школи из математике…“

  Боље би и теби било да си пао, па касније зтврдио градиво.
  Иначе те не би Адам онако излеватио.

  Ти си добио јединицу из математике на прошлим изборима и последњи си који о томе треба да прича.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *