Исти дан: Сарађивали би Грци и Турци, Румуни и Мађари

Народи познати по споровима, сукобима и претензије на територије које су припале сусједним државама, искрено или не, исказали су жељу за сарадњом. На састанку са румунским колегом Титусом Корлатеаном у Букурешту, мађарски министар иностраних послова Јанош Мартоњи се заложио да Румуни користе опрезнију политичку реторику, да не би, како је рекао, стварали климу која генерише […]

уторак, март 5, 2013 / 08:55

Народи познати по споровима, сукобима и претензије на територије које су припале сусједним државама, искрено или не, исказали су жељу за сарадњом.

На састанку са румунским колегом Титусом Корлатеаном у Букурешту, мађарски министар иностраних послова Јанош Мартоњи се заложио да Румуни користе опрезнију политичку реторику, да не би, како је рекао, стварали климу која генерише страх код етничких Мађара у Румунији.

Мађарско-румунски односи су нужност и обе земље имају интерес да одрже партнерске везе, изјавио је Мартоњи за агенцију МТИ после састанка са Корлатеаном, на чији је позив дошао у дводневну званичну посету Румунији.

Двојица министара иностраних послова су се сложила да двије земље своје разлике првенствено разрешавају међу собом, преко дипломатских канала. При том, Мартоњи истиче да ће Мађарска учинити све напоре да одржи партнерске односе са Румунијом.

Он напомиње да је за њега битно питање да ли етнички Мађари у Румунији осјећају да су код куће, да су безбједни и да се њихова права поштују, јер је то „важније од високе политике”.

Грчко турски самит

Након учешћа на 2. Самиту Вијећа турско-грчке сарадње и потписивања неколико билатералних споразума, турски премијер Рецеп Таyyип Ердоган и грчки премијер Антонис Самарас су се обратили на заједничкој конференцији за новинаре на којој је Самарас истакао да се зближавањем политичара и пословног свијета двије земље зближавају и народи тих земаља.

„Одржани састанци су били заиста корисни. Данас је био веома важан дан за сарадњу двије земље. У нашим рукама је да број оваквих дана повећамо“, казао је Самарас.

Истакавши да је на одржаним састанцима постигнуто 25 споразума о сарадњи, Самарас је казао да се састанци пословних субјеката и даље настављају како би се изнашле нове могућности сарадње и искористили потенцијали које могу узајамно понудити Турска и Грчка.

„Данас је договорена сарадња у свим областима, од туризма, преко технологије до здравства. Ја бих рекао да је ово, поред тога што је састанак на врху, уједно и дневнополитички састанак, састанак на нижем нивоу. Дневна политика је важна јер директно утиче на животе наших грађана. Овакви састанци стварају нова радна мјеста и пружају прилику за развојне пројекте“, рекао је Самарас.

Истакавши да је ово прекретница у грчко-турским односима, Самарас је казао да Грчка подржава визију Турске за чланство у Европској унији и додао да је Турска под лидерством премијера Ердогана права локомотива реформских процеса.

Осврнувши се и на спор око Кипра, Самарас је рекао да рјешење овог проблема мора бити пронађено мирним путем у оквиру одлука Вијећа сигурности УН-а.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *