Истекле олакшице: Цијена руског гаса за Украјину скоро двоструко већа

Од 1. априла цијена руског гаса за Украјину биће 480 долара за хиљаду кубних метара, рекао је данас украјински ипремијер Арсениј Јацењук, наступајући у парламенту. „Ми рачунамо на проблеме Нафтогаса Украјине с обрачуном тих цијена”, рекао је премијер. Према његовим ријечима, текући дефицит украјинског нафтног предузећа у 2014. године износи 33,4 милијарди гривни (3,3 милијарде […]

четвртак, март 27, 2014 / 15:52

Од 1. априла цијена руског гаса за Украјину биће 480 долара за хиљаду кубних метара, рекао је данас украјински ипремијер Арсениј Јацењук, наступајући у парламенту.

„Ми рачунамо на проблеме Нафтогаса Украјине с обрачуном тих цијена”, рекао је премијер.

Према његовим ријечима, текући дефицит украјинског нафтног предузећа у 2014. године износи 33,4 милијарди гривни (3,3 милијарде долара)

Како је раније објавио Итар тас, Гаспром ће од априла укинути попуст на гас од 100 долара за Украјину, који је важио од 1. јануара, током првог овогодишњег тромјесечја.

Цијена од 480 долара, очигледно подразумијева и укидање попуста на основу Харковског споразума, од такође 100 долара за хиљаду кубика.

После преласка Крима и Севастопоља под суверенитет Русије, предмет такозваног Харковског споразума између Русије и Украјине је изгубио смисао, преноси Итар тас.

Према Харковском договору, који су 2010. године потписали руски премијер Медведев и тадашњи украјински предсједник Виктор Јанукович, Украјина је пристала на продужетак закупа севастопољске луке за потребе руске Црноморске флоте, који је требало да истекне 2017, али је продужен за 25 година, до 2042. Москва је заузврат пристала да снизи цијену природног гаса за Украјину за 100 долара на сваких 1.000 кубних метара.

Због веће цијене руског гаса Нафтогас Украјине је најавио да ће од 1. маја цијена гаса за становништво бити повећана 50 одсто.

Премијер Украјине је упозорио да ће због повећања цена гаса и струје, број сиромашних породица у земљи порасти више од два и по пута.

Он је подсјетио да тренутно у Украјини има 1,4 милиона домаћинстава (око пет милиона грађана) које не могу да плате комуналне услуге. Ново повећање цијене гаса додатно ће оптеретити кућне буџете и повећати број сиромашних домаћинстава на око четири милиона породица, за које ће влада, како је најавила увести социјални програм.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *