Исланђани себи написали Устав

Исланд ће добити нови Устав који су саставили сами грађани. То је јединствен случај у свијету, а инициран је економском кризом која је избила прије пет година, преносе агенције. Нови Устав је посебан документ. Заснива се на приједлогу, а сваки грађанин имао је шансу да учествује у његовој изради. То је први пут да једна […]

уторак, март 26, 2013 / 19:20

Исланд ће добити нови Устав који су саставили сами грађани. То је јединствен случај у свијету, а инициран је економском кризом која је избила прије пет година, преносе агенције.

Нови Устав је посебан документ. Заснива се на приједлогу, а сваки грађанин имао је шансу да учествује у његовој изради.

То је први пут да једна земља нови Устав покушава да изради из демократске базе, сматрају политички аналитичари.

Разлог за стварање новог Устава била је криза која је почела прије пет година, као и чињеница да је становништво одавно изгубило повјерење у политичаре.

Исланд је "пао" у дубоку кризу, а три велике банке су банкротирале, па су многи грађани изгубили уштеђевину. Било је то вријеме великих протеста. Одлучено је да Исланд, за разлику од других европских земља, не спашава пропале банке.

Уставни пројекат почео је 2009. године, када је позвано 1.000 грађана који су практично заступали све становнике земље. У расправама о уставу посебно су доминирале теме као што су – нација, природни ресурси и здравствени систем.

Говорило се и о моралним појмовима као што су – одговорност, равноправност, искреност, поштовање и слобода.

Приједлог новог Устава 29. јула 2011. уручен је парламенту, а у октобру 2012, на необавезујућем референдуму, двије трећине грађана изјаснило за усвајање документа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *