Исланд и референдум: Одбијено враћање дуга банке

РЕЈКЈАВИК – Исланђани су поново, на референдуму, одбацили план отплате дуга пропале исландске банке „Ајс сејв” према Великој Британији и Холандији, показују саопштени прелиминарни резултати гласања. „Најгора опција је изабрана. Гласање је подијелило нацију”, оцијенила је исландска премијерка Јохана Сигурдардотир пошто су саопштени прелиминарни резултати који су прилично јасно показали да је „не страна” побиједила, […]

недеља, април 10, 2011 / 12:10

РЕЈКЈАВИК – Исланђани су поново, на референдуму, одбацили план отплате дуга пропале исландске банке „Ајс сејв” према Великој Британији и Холандији, показују саопштени прелиминарни резултати гласања.

„Најгора опција је изабрана. Гласање је подијелило нацију”, оцијенила је исландска премијерка Јохана Сигурдардотир пошто су саопштени прелиминарни резултати који су прилично јасно показали да је „не страна” побиједила, пренијела је агенција Ројтерс.

Пошто је пребројано око 85.000 гласова са одржаног референдума, резултати су показали да је 58 одсто је гласало против, а 42 одсто у корист новог споразума о исплати компензације Великој Британији и Холандији због банкрота банке „Ајс сејв”.

Исланд има 230.000 бирача, а проценат одзива на референдуму још увек није познат.

Дуг је настао када су Велика Британија и Холандија компензовале своје држављане који су изгубили штедњу на онлајн мрежи исландске банке „Ајс сејв” у посједу „Ландсбанки”, једне од три исландске банке које су банкротирале крајем 2008. године услед последица свјетске финансијске кризе. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *