Исламска држава уз помоћ Турске спрема напад на Алеп

Исламска држава је закључила – уз посредовање Турске – тајни пакт са једнако екстремистичком паравојном формацијом Џејш ел-Фатах ради заузимања Алепа, највећег града у земљи. Трећину Алепа са околином тренутно контролише сиријска армија, а за остатак се међусобно боре исламска држава и Џебхат ан-Нусра. Према подацима сиријске војне шпијунаже, наредбу за напад издала је Турска, […]

петак, јул 3, 2015 / 13:14

Исламска држава је закључила – уз посредовање Турске – тајни пакт са једнако екстремистичком паравојном формацијом Џејш ел-Фатах ради заузимања Алепа, највећег града у земљи.

Трећину Алепа са околином тренутно контролише сиријска армија, а за остатак се међусобно боре исламска држава и Џебхат ан-Нусра.

Према подацима сиријске војне шпијунаже, наредбу за напад издала је Турска, која је обезбједила и да борци Џејш ел-Фатах буду пребачени из Идлиба у близину Алепа.

Истовремено Сирију са југа угрожавају побуњеници којима командују британски и јордански официри и обавјештајци.

Већ је припремљена операција „Јужна олуја“ чији је циљ – заузимање града Дера и истоимене провинције.

Према плану, у овој операцији би главну улогу имала џебхат ан-Нусра, али је сиријска армија током протеклих дана извела три успешна контраудара којима је је, у најмању руку, одложила почетак напада.

Званични Дамаск тврди да је у прва два у околини поменутог града убијено преко 400 екстремиста, а у трећем – чак девет главешина различитих исламистичких група.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *