Исламисти повећали награду за Руждијево убиство

Свјетски познати писац Салман Ружди, аутор бестселера „Дјеца поноћи” и „Сатански стихови”, поново се нашао на мети иранских исламиста који су повећали награду за његово убиство. Како преноси АФП, иранска Хордад фондација повећала је награду за Руждијево смакнуће, тврдећи да анти-исламски филм који је разгневио муслимане широм свијета не би никада био снимљен да је […]

понедељак, септембар 17, 2012 / 07:33

Свјетски познати писац Салман Ружди, аутор бестселера „Дјеца поноћи” и „Сатански стихови”, поново се нашао на мети иранских исламиста који су повећали награду за његово убиство.

Како преноси АФП, иранска Хордад фондација повећала је награду за Руждијево смакнуће, тврдећи да анти-исламски филм који је разгневио муслимане широм свијета не би никада био снимљен да је британски писац раније убијен због богохуљења.

Ирански медији цитирају предсједника фондације Хасана Санеија који је објавио да је награда за Руждијеву главу повећана за 500.000 долара и да сада износи 3,3 милиона долара.

Након објављивања контроверзног романа „Сатански Стихови”, у Ирану је 1989. изречена фатва (смртна пресуда) против Руждија због чега је писац био приморан да се крије пуних 10 година.

Премда је 1998. иранска влада објавила да неће ништа учинити да се фатва оствари, актуелни врховни вођа, ајатол Али Хаменеи је у јануару 2005. потврдио да се Ружди и даље сматра отпадником и да је његово убиство према исламу дозвољено.

У саопштењу иранске фондације се истиче да „уколико Ружди не буде убијен, филм који вријеђа пророка Мухамеда неће бити последњи презриви покушај” те врсте.

„Ово су дани када је најприкладније да се то (Руждијево убиство) обави”, додаје се у саопшетњу.

Филм „Невиност Муслимана”, у режији Американца израелског поријекла, који описује живот пророка Мухамеда на подругљив начин, повезујући га са сексуалним девијацијама, изазвао је бијес муслимана.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *