Исламисти отели 300 курдских цивила у Сирији – и ослободили их!

На сјеверозападу Сирије исламисти су синоћ киднаповали 300 курдских цивила, а данас их пустили на слободу, јавио је Ројтерс, позивајући се на курдске званичнике. Ослобађање талаца потврдили су представник Курда Навал Халил и Сиријска опсерваторија за људска права са сједиштем у Лондону. Курдски званичници су данас за отмицу оптужили припаднике Фронта Нусра, сиријског огранка Ал […]

понедељак, април 6, 2015 / 22:14

На сјеверозападу Сирије исламисти су синоћ киднаповали 300 курдских цивила, а данас их пустили на слободу, јавио је Ројтерс, позивајући се на курдске званичнике.

Ослобађање талаца потврдили су представник Курда Навал Халил и Сиријска опсерваторија за људска права са сједиштем у Лондону.

Курдски званичници су данас за отмицу оптужили припаднике Фронта Нусра, сиријског огранка Ал Каиде, али се они нису огласили.

Отмица се одиграла синоћ на контролном пункту на сјеверозападу Сирије, јавила је агенција АФП, позивајући се на курдске званичнике и локалне новинаре.

Како се наводи, Курди су отети док су путовали од Африна до оближњег града Алепо, гдје је требало да подигну плате.

И новинари из Африна су потврдили отмицу, наводећи да су исламски екстремисти издвојили око 300 мушкараца и дјеце, а жене пустили.

Курдски званичници наводе да су се цивили налазили у пет аутобуса и минибусу.

Новинар Али Абдул Рахман је рекао да су они отети у Дани, која се налази под контролом Фронта Нусра.

Невладина организација Опсерваторија за људска права са сједиштем у Лондону указује да је још увијек нејасно ко је одговоран за отмицу.

Почетком марта у ваздушним ударима међународне коалиције убијен је командант те групе, генерал Абу Хумам ал Шами.

Како је пренио Ројтерс, он је једна од најистакнутијих личности сиријског огранка Ал Каиде који је убијен од његовог формирања 2013. године.

Ал Шами се борио у Авганистану, Ираку и Сирији, навели су извори из Фронта Нусра. Напад се догодио у сјеверозападној провинцији Идлиб, док је у току био састанак званичника огранка Ал Каиде у Сирији. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *