Иран представио план за рјешење сиријске кризе

Иран је представио свој план за рјешавање сиријске кризе у шест главних тачака, од којих је најважнија потпуни престанак насиља и испоруке оружја Сирији. Иранска иницијатива подразумијева и престанак сваког страног мијешања, почетак националног дијалога, те одржавање парламентарних и предсједничких избора у земљи у што краћем року, објављено је данас на интернет порталу "Шам прес". […]

уторак, децембар 11, 2012 / 12:59

Иран је представио свој план за рјешавање сиријске кризе у шест главних тачака, од којих је најважнија потпуни престанак насиља и испоруке оружја Сирији.

Иранска иницијатива подразумијева и престанак сваког страног мијешања, почетак националног дијалога, те одржавање парламентарних и предсједничких избора у земљи у што краћем року, објављено је данас на интернет порталу "Шам прес".

Замјеник иранског министра иностраних послова Хусеин Амир Абдулахиан рекао је да је Техеран приједлог представнио Русији, Саудијској Арабији, Турској и Египту, као и специјалном изасланику УН и Арапске лиге за Сирију Лахдару Брахимију.

"Ирански приједлог је позитивно примљен", изјавио је Абдулахиан.

Ове изјаве долазе уочи новог састанка групе "пријатељи Сирије", који би сутра требало да буде одржан у Маракешу у Мароку, а биће посвећен јачању стране помоћи сиријској опозицији.

Група "пријатељи Сирије" окупља око стотињак арапских и западних држава, међународних организација и представнике сиријске опозиције.

Русија не учествује на састанцима ове групе, јер је оцијенила да учесници не покушавају да успоставе међусиријски дијалог, већ припремају терен за страну интервенцију.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *