Иран позива несврстане да се супроставе западу

Ирански министар иностраних послова Али Акбар Салехи позвао је на свечаном отварању самита Покрета несврстаних у Техерану лидере несврстаних држава да се супротставе санкцијама Запада уведеним Техерану због његове нуклеарне дјелатности. Како извјештава „Глас Америке”, Салехи је позвао несврстане да се супротставе тероризму, нарочито под државним покровитељством, и оптужио америчке, британске и израелске обавештајне службе […]

недеља, август 26, 2012 / 21:23

Ирански министар иностраних послова Али Акбар Салехи позвао је на свечаном отварању самита Покрета несврстаних у Техерану лидере несврстаних држава да се супротставе санкцијама Запада уведеним Техерану због његове нуклеарне дјелатности.

Како извјештава „Глас Америке”, Салехи је позвао несврстане да се супротставе тероризму, нарочито под државним покровитељством, и оптужио америчке, британске и израелске обавештајне службе за умјешаност у убиства четири иранска нуклеарна физичара од 2010.

Представници готово 120 држава, међу којима су десетине шефова држава или влада, окупили су се у Техерану на самиту Покрета несврстаних земаља, наводи амерички радио.

„Глас Америке” истиче да је, с обзиром да Иран подржава сиријског предсједника Башара Ал Асада, вјероватно да ће сиријска криза бити у врху дневног реда петодневне конференције, а да још није јасно да ли ће на скупу учествовати лидер иранског савезника Хамаса.

Иранске новинске агенције пренјеле су да политички лидер Хамаса, Исмаил Ханијех, није позван, али је његова канцеларија саопштила да планира да дође.

Канцеларија палестинског предсједника Махмуда Абаса је у међувремену саопштила да он неће доћи у случају да то учини Ханијех.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *