Иран ће ојачати војску без обзира на мишљење НАТО и САД

Ирански предсједник Хасан Рохани изјавио је данас да ц́е његова држава оснажити своје војне и балистичке капацитете упркос критикама САД и Француске.

петак, септембар 22, 2017 / 11:09

„Жељели ви то или не, ојачаћемо наше војне способности… За одбрану домовине нец́емо тражити дозволу ни од кога“, рекао је Рохани у говору који је пренијела државна телевизија.

Иран је у посљедњих неколико година развио балистички програм који забрињава САД, али и Саудијску Арабију, главног иранског ривала у региону, Израел и неке европске земље укључујуц́и Француску.

Техеран тврди да је ирански балистички програм искључиво одбрамбен.

„Наша војна сила није осмишљена за нападе на друге земље“, рекао је Рохани.

Амерички предсједник Доналд Трамп у уторак је поново оштро критиковао ирански нуклеарни споразум у говору пред УН и наговијестио излазак САД из њега.

Трамп је нуклеарни споразум с Ираном назвао „срамотом“ за САД и рекао да влада Ирана „маскира корумпирану диктатуру лажним привидом демократије“ и немилосрдно врши репресију над својим грађанима.

И француски предсједник Емануел Макрон потврдио је јуче да нуклеарни споразум закључен с Ираном 2015. године није довољан с обзиром за регионални развој догађаја и на „растући притисак који Иран врши у региону“.

Иран и шест свјетских сила (САД, Русија, Кина, Велика Британија, Француска и Њемачка) постигли су у јулу 2015. године споразум којим се ограничава ирански нуклеарни програм у замјену за укидање међународних санкција тој земљи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *