Инвестициона прогноза: Слиједи талас од пет милијарди

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да доста страних инвеститора жели да улаже у енергетске термо и хидро потенцијале у Српској, у износу не мањем од пет милијарди евра. Џомбић је рекао за „Екстра“ магазин да ће директним страним инвестицијама и инфраструктурним пројектима у Српској бити отворен већи број радних мјеста и створени […]

уторак, август 7, 2012 / 06:53

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да доста страних инвеститора жели да улаже у енергетске термо и хидро потенцијале у Српској, у износу не мањем од пет милијарди евра.

Џомбић је рекао за „Екстра“ магазин да ће директним страним инвестицијама и инфраструктурним пројектима у Српској бити отворен већи број радних мјеста и створени бољи услови за живот.

Он је истакао да ће другу половину године обиљежити почетак инфраструктурних радова, односно великих инвестиција, а прва половина године искоришћена је за преговарања са међународним финансијским институцијама које ће обезбиједити кредитна средства за изградњу аутопутева.

Џомбић је рекао да се у августу креће у изградњу дионице Прњавор – Добој аутопута Бањалука – Добој за који је финансијска конструкција договорена са Европском банком за обнову и развој, те најавио да у септембру предстоје преговори са Европском инвестиционом банком за изградњу дионице Бањалука – Прњавор.

Он је рекао да су почели радови на Термоелектрани Угљевик три, инвестицији вриједној 500 милиона евра са стратешким партнером из Русије, те да је потписан уговор између ИФТ-а и Кинеске развојне банке за почетак изградње термоелектране у Станарима у вриједности 500 милиона евра.

Ту је, додао је он, и пројекат хидорелектране Дабар који ће реализовати Електропривреда Српске, а чија је вриједност 180 милиона евра.

Говорећи о пословању јавних предузећа у Српској, Џомбић је рекао да очекује да менаџмент „Жељезница Српске“ предложити добар план реструктурисања предузећа. Уколико то не ураде или план не буде прихватљив, Џомбић каже да је позвао менаџмент да поднесе оставку и да посао дају онима који су одлучнији.

„Влада Српске сваке године издваја од 25 до 30 милиона марака за `Жељезнице`. То што годишње произведе 20 милиона губитака је неодрживо. Тако више не може! Нешто се мора мијењати“, истакао је Џомбић, додавши да је до сада Влада Српске отплатила око 30 милиона марака кредита и спремна је да конвертује своја потраживања по основу кредита у акције и тако растерети „Жељезнице“.

Џомбић је навео да је, када је ријеч о „Шумама Српске“, добио информације из Привредне коморе да је сада снабдијевање дрвопрерађивача из Српске сировином сасвим добро, да никада није било боље него протеклих неколико дана, да се план сустиже и да су дрвопрерађивачи задовољни.

„Опет ћемо контролисати како би план снабдијевања био испуњен до краја. Значи да се може!“, истакао је Џомбић.

Џомбић је најавио да ће ребаланс буџета Српске бити усвајан на Влади до 20. августа, након чега ће бити упућен у Народну скупштину Републике Српске. Он је рекао да одређених уштеда у овој години има, око 25 милиона на одређеним позицијама, што нису никакви драматични резови.

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да очекује да ће у наредних неколико дана СНСД, коме припада мјесто министра правде, предложити кандидата за министра правде, након што је бивши министар Џерард Селман изабран за предсједника Уставног суда Српске.

Џомбић је рекао да би аранжман са Међународним монетарним фондом могао да буде одобрен 24. септембра, послије чега се отвара могућност реализације средстава Европске комисије вриједности 100 милиона евра и Свјетске банке вриједности 200 милиона долара.

Он је рекао да очекује рјешење за случај „Сејдић – Финци“ до краја године, наводећи да то питање може бити ријешено ако политичари схвате да треба испоштовато одлукуСуда за људска права, а не то користити за веће уставне захвате.

Џомбић је напоменуо да се БиХ не може кретати ка ЕУ нити бити чланица ако има протекторат, и истакао да је битно да се ОХР што прије повуче и да се домаћи политичари, заједно са предтавницима Европске комисије, нађу на најважнијим питањима, а то је евроспки пут БиХ.

Говорећи о агенцијама Српске, Џомбић је подсјетио да је на тематској сједници Владе закључено да двије агенције, за које су буџетом обезбијеђена иницијална средства, неће бити ни формиране, те да се размишља да од шест агенција буду направљене три и да се направи план могућих уштеда.

Он је рекао да очекује да ће на предстојећим локалним изборима стање бити као и на претходним изборима, када је СНСД побиједио у скоро 40 општина од 62, те истакао да очекује да ће у Бијељини побиједити кандидат за градоначелника Мирослав Миловановић, а у Бањој Луци Слободан Гаврановић.0 КОМЕНТАРА

 1. Da li je moguće da će neko povjerovati u ovakve priče?Ja mislim da bih ovo teško povjerovala i mala djeca.Ali šta ćeš?Pred nama su lokalni izbori,a naš narod kaže da se utopljenik i za slamku hvata.

 2. ЏОМБИЋУ ОДЛАЗИ
  Јел треба читав народ да пострада да би један медиокритет схватио да је неспособан да руководи Републиком Српском?
  Погледајте фотографију Александра Џомбића а онда се запитајте: Да ли је тај човек заиста способан да управља, да преузме одговорност за свеукупне људске и материјалне ресурсе Републике Српске?!
  А следеће питање се намеће само по себи: Ко је поставио Александра Џомбића за мандатара , тј. предсједника владе Републике Српске?
  Још једно питање за Бањалучане: Ко је стао иза Драгољуба Давидовића и подржао га за позицију градоначелника Бањалуке?
  Питање за све нас: ко је побјегао у вријеме борбе за отаџбину, а вратио се на тенковима СФОР-а (НАТО снаге у БиХ)?
  Ко је ОДГОВОРАН за сиромаштво у ком смо данас, за отимачину, за песничење, за прогон, за СВЕОПШТУ ПЉАЧКУ?!?
  Хоће шли после ЊЕГА ишта остати за народ, за генерације које долазе?

 3. Monarhisto nemoj da se lozis. Dzombina uloga i nije bila da vlada drzavom, nego da se voza helikopterom, deblja kod Kopanje u kafani i potpisuje zaduzenja. PA kako, majku mu, da nas ucine robovima nego da nam prodaju ciglu? Kad vec oruzjem nisu zavrsili stvar …

  A bagra pocev od ovoga preko njegovog sefa ce dobiti svojih 10% i bice feudalci…

 4. Поштовани господине Предсједниче Владе Републике Српске,искрено речено,не успјевам да одагнам сузе радоснице,читајући Вашу ПРОГНОЗУ, која је објављена на овом дивном интернетском порталу: http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=1&idnovost=23912 Без икакве сумње,волио бих из дна душе,да се обистине Ваше ријечи ПРОГНОЗЕ,али истина је сасвим другачија.
  Споменули сте многе области,али нити једног момента не спомињете преузете обавезе,као што је исплата старе девизне штедње,њеним власницима,према коначној полот Пресуди Европског суда за људска права у Стразбуру : http://www.starastednjabh.org/Presuda_Evropskog_Suda_za_ljudska_prava_u_Strazburu.pdf Један број „старих девизних штедиша“је приступио процесу верификације рачуна старе девизне штедње у 2010.години,код АПИФ-а Републике Српске,послије коначне пилот Пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру од 03/02/2010.,али наша Влада,односно Министарство финансија РС не испуњава благовремено преузете обавезе.
  Да будем посве јасан,исплаћена је готовинска исплата за ту групацију „старих девизниш штедиша“од 2000 КМ осам мјесеци касније,дакле,тек 18.01.2012.године.,а од I/10 рате са каматама ни говора,која је требала бити исплаћена у Фебруару и Марту ове године. Да Вас подсјетим II/10 рата са каматама треба бити исплаћена крајем Августа и Септембра ове године.
  У допису из Вашег кабинета,односно Министарства финансија Републике Српске,број:06.08/012-1226-1/11 од 01.11.2011.године јасно пише да ће се за „старе девизне штедише“које су приступиле процесу верификације рачуна старе девизне штедње у 2010.години,исплатити готовинска исплата до краја 2011.године,и да ће се истим штедишама бити извршена емисија обвезница,гдје ће Министарство финансија Републике Српске ,свим штедишама послати Потврду,о извршенох верификацији старе девизне штедње,која садржи и ануитетни план отплате,по основу емитованих обвезница.Поштовани господине Предсједниче Владе Републике Српске,од свих ОБЕЋАЊА нема НИШТА,па тако неће бити ништа ни од Ваших ПРОГНОЗА,односно,када ће те испунити преузете обавезе,по коначној пилот пресуди Европског суда за људска права у Стразбуру. Поштовани господине Џомбић,у Вашој ПРОГНОЗИ имате неко сасвим нереално ОЧЕКИВАЊЕ ,када су у питању предстојећи локални избори (Октобар 2012.) у Републици Српској,гдје Вам дајем на знање,да су у Републици Српској непоходне промјене,као крух насушни,јер је грађанима Републике Српске доста ове режимске владавине,која је довела своје грађане у очај и безнађе,као и оскрнављене и понижене „старе девизне штедише“ Републике Српске.

 5. Austrijska kontrolna banka:
  Investitori se povlače iz BiH

  Poslovna klima u našoj zemlji bila najsumornija u regiji

  Objavljeno 06.08.2012. u 11:41

  Bosna i Hercegovina je u srednjoj i jugoistočnoj Evropi najviše pogođena pesimističnim očekivanjima investitora, piše, između ostalog, u aktuelnom poslovnom indeksu Austrijske kontrolne banke (OeKB), prenosi „Deutsche Welle“.

  Prema ispitivanju OeKB-a, strani investitori će, kada je riječ o BiH, u narednih nekoliko mjeseci više smanjiti nego otvoriti svojih predstavništava. Izuzetak su finansijske usluge, koje će ostati nepromijenjene.

  – Generalno pada zadovoljstvo ulaganjem u BiH. U najmanju ruku se pogoršavaju poslovni izgledi zbog prespore konjunkture – navodi OeKB.

  Od 12 zemalja koje su analizirane, poslovna klima u BiH u julu je bila najsumornija. Razlozi su: utjecaj krize eura i sveukupna nesigurnost.

  Bosna i Hercegovina, prema navodima MMF-a, ne nalazi se u recesiji, ali bi se tokom godine mogla naći.

 6. Откуд вам хотел на Јахорини?
  Како је могуће да сте до јуче имали 1-собан стан у Бањалуци (Росуље) и Голфа 2, а данас имате покретну и непокретну имовину вриједну преко 70.000.000,00 КМ?

 7. ОРВЕЛОВА ФАРМА
  Џоомбићу схвати шта год да покушаш то неће бити ТО јер ти једноставно не знаш!

  Ко је пустио теле из штале?

  Орвел > фарма > Свиња > Теле!
  Питање за форумаше:
  Ко игра улогу свиње?
  Ко игра улогу телета?

  Нама у српској не достаје једна добра КЛАНИЦА.

 8. МОНАРХИСТА, 08.08.2012. 09:09:42
  Откуд вам хотел на Јахорини?

  E to je vec VISA MATEMATIKA. Inace sve sto se dogadja sa OC Jahorina i gazdovanjem ove planine ce jednoga dana biti predmet istrage. posto svaki konobar ( starija generacija) zna sve detalje nece biti problm saznati sve detalje.

  Nego onda ce i D.Cavic biti uvucen u istrazni postupak…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *