Интервјуи из прошлости: Насипи нам никакви, пријети нам потоп

Ако хитно не обновимо систем заштите од поплава, цијелом сјеверном дијелу РС, који се налази у сливу Саве, пријете поплаве катастрофалних размјера. Овако започиње интервју који је бивши министар Братић дао Пресу, прије катастрофалних поплава 2010. 25.3.2010 Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић тврди да је обнова система одбране од поплава далеко најважнији […]

четвртак, мај 22, 2014 / 00:02

Ако хитно не обновимо систем заштите од поплава, цијелом сјеверном дијелу РС, који се налази у сливу Саве, пријете поплаве катастрофалних размјера. Овако започиње интервју који је бивши министар Братић дао Пресу, прије катастрофалних поплава 2010.

25.3.2010

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић тврди да је обнова система одбране од поплава далеко најважнији задатак за Републику Српску. Братић истиче да тај посао мора да се заврши до краја наредне године јер сјеверном дијелу Српске, који се налази у сливу Саве, прети реална опасност од катастрофе несагледивих размера.

– Дуже од 30 година нема никаквих улагања у систем одбране од поплава и стално понављам да је крајње вријеме да се нешто учини. И у вријеме када нисам био министар апеловао сам да се ово питање коначно ријеши, макар и подизањем кредита. Међутим, проблем је у томе што стране банке за овакве намјене тешко одобравају кредите – каже Братић у интервјуу за Пресс РС.

Откуд то да се ви сада толико залажете за одбрану од поплава када је познато да је опозиција после великих поплава у фебруару тражила вашу оставку јер нисте урадили ништа да се та катастрофа избјегне?

– Позивам вас да прегледате стенограме са седница Владе и уверите се да сви министри заједно нису истицали важност улагања у систем одбране од поплава као што сам то чинио ја.

Па ко је онда крив?

– У извјештају надлежних комисија за процјену штете можете да видите да се у фебруару догодило нешто несвакидашње. Наиме, мјесечне количине падавина премашиле су вриједности уобичајене за цијелу годину. То су ствари које се дешавају једном у 10 или 20 година. Осим тога, у систем одбране од поплава ништа није улагано 35 година, због чега је и министар Пухалац недавно изјавио да за Српску у овом тренутку нема значајнијег питања, са чиме сам потпуно сагласан.

Колико запослених има у вашем министарству?

– Толико мало да чак не испуњавамо ни прописе Народне скупштине РС! Наиме, скупштина је на предлог Владе РС прије више од две године одобрила да ово министарство запошљава 158 људи. Данас, скоро двије и по године касније, ово министарство има 64 запослена радника, иако је највиши законодавни орган проценио да нам за нормално функционисање треба 158. С друге стране, у Влади данас имамо примјер министарстава која су последњих година утростручила број запослених. Изузетно сам разочаран због оваквих ствари.

 

Колико новца треба за реконструкцију система?

– Потребно је око 60 милиона евра да систем доведемо у добро стање. Међутим, из добро познатих економских разлога недавно смо потписали протокол с једном италијанском компанијом која је спремна да нам одобри кредит од неких 35 милиона. Та цифра је доња граница испод које не бисмо смјели ићи. Понуда Италијана налази се на столу министра финансија и још чекамо његово одобрење.

Да ли је РС већ могла да ријеши властитим средствима овај проблем?

– Ниједна влада РС није располагала с довољно новца за реализацију овог пројекта. Једина могућност се отворила путем одобравања средстава од стране Инвестиционо-развојне банке РС.

Да ли је неком пало на памет да се за помоћ обрати ИРБ-у?

– И те како је падало на памет, и то баш министру с којим сада разговарате.

Па?

– Из ИРБ-а нисмо добили сагласност. То је све што могу да вам кажем.

Колико сте новца тражили?

– Прво 15 милиона КМ, а потом смо ту цифру смањили на девет милиона.

И опет ништа?

– Ништа.

Одлучили сте да не исплатите подстицаје за пшеницу млинарима који немају доказе да су пшеницу откупили од домаћих произвођача. У бијељинском „Житопродукту" вас оптужују да на тај начин желите да прикријете недостатак новца у државној каси.

– Овде није ријеч о томе да ли има или нема новца. Проблем постоји у томе што су поједини млинови, па и тај који сте поменули, фалсификујући податке покушали да узму новац намијењен пољопривредним произвођачима. Ми ћемо ово питање истјерати до краја! Једино што тражимо јесте доказ да је пшеница заиста откупљена од домаћих пољопривредника, а не увезена из Србије или Хрватске.

На висину подстицаја у току прошле године жалили су се и бројни други пољопривредници. Како коментаришете оптужбе свињара да подстицаје дајете увозницима товних свиња на уштрб домаћих произвођача?

– Није тачно да смо давали подстицаје за увезене товне свиње и то можете проверити и у Правилнику о подстицајима. Увијек смо награђивали искључиво домаће произвођаче. Ове године смо у том делу мало попустили, јер једноставно немамо довољно домаћих прасића. Не производе се!

Зашто је дошло до пада домаће производње свиња?

– Проблеми леже у недовољној контроли увоза, али ни Влада РС, ни моје министарство нису надлежни за издавање дозвола за увоз. Највећи проблем представља тзв. реекспорт и већ имамо одређена сазнања да Македонија увози месо из Аргентине, препакује га и после продаје на тржишту БиХ, користећи погодности споразума ЦЕФТА. Чланом 23 тог споразума предвиђене су оштре казне за све државе које се баве реекспортом. Ако се докаже да се Македонија служи таквим стварима, лично ћу инсистирати код министра спољне трговине БиХ Младена Зиројевића да као члан Савета ЦЕФТА тражи кажњавање земље која је грубо прекршила споразум.  0 КОМЕНТАРА

 1. Jako je teško nakon svega biti pametan kao običan bloger. Na prvi pogled Bratić ispada pozitivac koji je na vrijeme upozoravao, a Milorad Dodik, pošto naravno, on upravlja sa IRB, ga nije htio čuti, pa je zabranio da se daje lova u te svrhe. Ali, nema logike. Ako je Dodo lopina kao što mnogi ovdje misle, kako to da nije dao lovu tamo gdje se ubjedljivo najviše može zagrabiti, a to su građevinski radovi na nasipima? S druge strane, Bratić je vrlo upitna poštenjačina, koja danas upravlja izgradnjom jedne hidroelektrane, mislim da je to upravo problematična Buk Bijela. A to je kašika u medu, neviđena. Bez ikakve stvarne kontrole, pratite izgradnju, birate izvođače, dogovarate… Ma nema dalje. Pogotovo što sam imao prilike da radim sa dotičnim gospodinom, pa znam da nije nimalo naivan.
  E sad, činjenice su činjenice. Ovo što je Dr.Bratić rekao je živa istina. Ali, opet, veliko je pitanje šta bi to promijenilo na stvari. Možda bi potrošili pare i opet dobili potop, jer Bosnu u Doboju ništa nije moglo spriječiti da uđe u grad. A i veliko je pitanje da li bi Sava bila imalo zaustavljena. Jednostavno, sječa šuma, isušivanje močvara se ničim ne mogu kompenzovati. Možda na kratki period, ali dugoročno nasipi su pogrešna investicija koju su zapadnjaci već napustili. Šume uz rijeku, močvare tamu gdje su bile oduvjek i nimalo slučajno, to je najisplativije rješenje. Nikakvi nasipi to ne mogu kompenzovati.

 2. Opet biger u liku stipe šuvara.

  Srpska se sedam puta mogla da se opaše uzduž i poprijeko nasipima, zaštitnim zidovima, odvodnim kanalima savremenijim i sigurnijim od sistema odbrana od poplava i u jednoj evropskoj zemlji da je nisu pokrali političari , neki manje neki više, a ovorežimski, počevši od NO1 bezgranično i nemilosrdno kao da se radi o najneprijateljskijoj zemlji.

  A tek koliko kilometara odbrane su nas koštali:
  karganovići i pisci Sein kampf-oa

  Emiri i biskupi
  libermanovi i starac fočo od stotinu ljeta
  kesići,kecmanoviči, galijaševići…
  igokee

  voćari i menadžeri
  Dedinjke i cipranke
  avioni, helikopteri, vozni parkovi,
  parkići
  posilni i pprobači hrane, čuvari i redari
  stilisti i farbači kose
  sjela i prela
  slave i rodjendani, pjevaljkee i pjevči
  slavski kuvari i konobari
  ………………………
  ………………………
  ………………………
  ……………………….
  I da je on jedan, prst u uvo pa pjevati, ali malih, sredjnih i velikih baja ko u gori lista…
  E, toliku armiju krvopija ne bi izdržao niko na svijetu.

  Eto odmetnuo se prosjak u bijeli svijet ne bi li šta uprosio na konto poplavljenih , a i bog dragi zna ko će kajmak poskidati…

 3. Истина је нажалост неумољива и кад тад све дође на своје, као што не пада снијег да покрије бријег, него да свако остави свој траг, тако је исто и са овим поплавама.
  Додик и камарила су се убили тражећи стратешке партнере око хидроелектрана и термоелектрана, ЧЕЗ, Рашид, Хамовић, па ови Талијани на Дрини…све оно што је лако продати, Додик је гањао свој проценат, а за насипе? Па нема тамо интереса тајкунска свита, зато ни један посао није започет, не само посао, него ни пројектна документација.
  Поднесите оставке моментално, ако вам је стало и трун до овог народа.

 4. Ако хитно не обновимо систем заштите од поплава, цијелом сјеверном дијелу РС, који се налази у сливу Саве, пријете поплаве катастрофалних размјера. Овако започиње интервју који је бивши министар Братић дао Пресу, прије катастрофалних поплава 2010.

  Proso je taj voz, sad nema para ni da se sanira steta a kamo li da se prave nasipi.

 5. bigerstjepane,
  S obzirom da si dobro upućen u njegove i njihove pacovske kanale, naravno da ti imaš podatke pomoću kojih izračunavaš tačnije obim njihovih nedjela.
  I ovo što vide moje oči razrogačene je dosta da se barem jedna bandera posveti.

  Juče slušam u Egiptu Mubarak i sinovi moraju da vrate pokradeni novac.

  Žao mi je što će se kola slomiti samo na firčiju, a takvih ima mnogo. Oni će biti svjedoci saradnici.
  E, ja ću mu tada u foču odnijeti termosicu kafe kada ga njegovi razbojnici budu teretili i pljuvli po njemu.

  Firči, doće tebi tvoj čika prijedor u Foču.

 6. Narod je ogorčen na vlast,i do sada je bio ali ove poplave su pokazale svu nesposobnost i bahatost,čovjek zdrave pameti ne može braniti one koji rade protiv svoji ljudi.

 7. Da on ima truna svijesti i savjesti, kleknuo bi pred narod , zamolio oproštaj i ubio se.
  Doveo je svoj narod i zemlju svoju u najtežu situaciju od njegovog postanka.
  Ljudi bukvalno nemaju šta da jedu, kolektivno, nemaju krova nad glavom, nemaju posla.
  I ta sad, mrcina je otišla da prosi da podijeli narodu kao keru komad hljeba, ne zato što mu ga je žao, što ga voli nego se boji za svoje dupe smrdljivo.

  A, odakle namiriti štetu ljudima, odakle podijeliti penzije, plate…?
  Sve je pokrao sa svojim razbojnicima.
  Kada bi smrdonja i njegovi smrdonjići vratili ono što su pokrali, moglo bi dosta toga da se popravi.

 8. http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/405385/Od-ovakvih-poplava-nema-odbrane

  „Od ovakvih poplava nema odbrane“

  Direktor preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović izjavio je da poplave u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Srbiji nisu mogle biti sprečene, niti umanjene, jer je reč o stogodišnjim ili hiljadugodišnjim vodama od kojih nema odbrane.

  Prema njegovim riječima, termini „stogodišnje“ ili „hiljadugodišnje vode“ znače da je verovatnoća pojave tolike količine vode na nekoj tački jednom u 100 ili hiljadu godina.

  Šteta veća nego NATO bombardovanje
  Puzović tvrdi da je materijalna šteta u Srbiji veća od one koja je nanesena bombardovanjem i da će se u Srbiji, ali i Republici Srpskoj posledice osećati narednih pet do 10 godina. Dodatni problem biće pojava klizišta koja će biti aktivna, kako kaže Puzović, ko zna koliko godina.

  „U Republici Srpskoj sve je sigurno veće od tih stogodišnjih voda. U Obrenovcu, na Kolubari i Ljigu takođe. Ova poplava veća je od onih 1926. i 1965. godine. Čak i da su sve reke imale regulisane tokove sve bi bilo odneseno“, rekao je Puzović za „Glas Srpske“.

  Kad je, tvrdi Puzović, na metar kvadratni palo 200 litara vode i kad je reka Bosna imala talas visok šest metara i 5.000 metara kubnih vode u sekundi, a Vrbas skoro 3.000 metara kubnih, te dve reke su u jednom trenutku bile kao Dunav.

  On ističe da je i u Srbiji palo 200 litara kiše po metru kvadratnom i tu se stvorio taj poplavni talas od kojeg nije bilo odbrane. Prema njegovim rečima, još se dugo neće saznati razlozi pojave takvog ciklona iznad BiH i Srbije.

  „Postoje različita nagađanja o pojavi tog megaoblaka – da je to zbog prevelikog zagađenja, zbog promene strujanja vazdušnih masa i slično. U Srbiji za godinu padne do 650 litara kiše po metru kvadratnom, a kada za dva dana padne 200 litara, onda sve postaje kao asfalt, zemlja ne upija“, objasnio je Puzović.

  On je dodao da su svi vodotoci u Srpskoj i FBiH pali, Vrbas i Bosna su se vratili u korita, velike vode su prošle i spuštaju se prema Srbiji.

  „Vrh talasa prošao je Šabac i Mitrovicu, ide ka Beogradu i on se rasplinjava. Ono što se desilo u Hrvatskoj dalo je šansu Bijeljini i nizvodnom delu da preživi. Pucanjem nasipa usporio se put tog poplavnog talasa i on se rasplinuo“, napomenuo je Puzović.

 9. http://www.nspm.rs/hronika/leksandar-vucic-sacuvali-smo-sabac-i-sremsku-mitrovicu-oprez-jos-dva-dana.html

  АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ:

  СРБИЈУ ЗАДЕСИЛЕ ХИЉАДУГОДИШЊЕ ВОДЕ

  недеља, 18. мај 2014.

  У Обреновцу пронађено 12 беживотних тела, страхује се да је број жртава већи, једно лице преминуло природном смрћу, саопштио је премијер Александар Вучић.

  Београд — Србију су задесиле хиљадугодишње воде, а жалосна чињеница да је дошло до преливања у Хрватској и БиХ, дала је Србији још времена, каже премијер Вучић.

  Вучић је рекао да је штета велика, да у Обреновцу има велики број жртава, али мање него што се мислило првог дана.

  „Избегли смо катастрофу добром организацијом, иако је било неколико грешака. Није крај, опасности су сада мање, али и даље морамо да контролишемо Саву“, рекао је Вучић на заседању републичког Штаба за ванредне ситуације.

  Вучић је рекао да су јуче извучена два тела у Обреновцу, а да је добра вест да данас у деловима у којима се повукла вода није било жртава.

  „Имамо велике страхове због извештаја са терена, али мислим да смо успели да у једној изванредној акцији спречимо катастрофу. Штета је велика, велики је број жртава, али мање него што се у први мах чинило“, рекао је Вучић.

  БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић оценио је данас да је ситуација данас нешто боља, али да се мора бити максимално опрезан у наредна два дана, а највећа опасност сада је Сава.

  „Крај није ни близу, али данас имамо висе наде него јуче“, рекао је премијер на седници Републичког штаба за ванредне ситуације.

  „Нажалост, несрећа која је погодила неке друге земље нама је дала прилику да се одбранимо“, рекао је Вучић.

  Он је навео да ће до среде проћи још један поплавни талас и да треба да учинимо све да се одбранимо и да искористимо време које смо добили да се још боље припремимо и заштитимо.

  Уз констатацију да се оваква количина падавина деси једном у хиљаду година, премијер се посебно захвалио грађанима који су претходних дана помагали да одбранимо Шабац и Сремску Митровицу.

  Он је рекао да му је европска комесарка за ванредне ситуације у телефонском разговору рекла да су у ЕУ задивљени мобилизацијом грађана Србије.

  Према његовим речима, битно је да су се слушали стручни људи који су изнели своје виђење, те да је, да није било тако, могло да се догоди да би једино Београд остао сигуран, али Шабац и Митровицу питање је да ли бисмо сачували.

  На седници је речено да је код Шапца ниво Саве сада 660 центиметара, што је за метар више од историјског максимума, а да се може ефикасно бранити до 680 и да је даље све изнад тога тешко ти учинити .

  Он се захвалио и људима из целог света који су помогли, посебно руским специјалцима, Европској комисији, САД и свим земљама у региону.

  Кад је реч о волонтерима из наше земље, рекао је да се само у Београду прве вечери скупило 12.500 младих људи, а мислили смо да нећемо скупити ни 500.

  Били смо много боље организовани него богатије и развијеније земље иако нас је погодила десетоструко већа катастрофа.

  Он је упозорио да се наредна два дана мора сачувати максимална пажња, јер вода је џаковима и опасност је велика.

  Пропуст што смо волонтерима наплаћивали путарину

  Он се посебно захвалио грађанима Србије који су показали несебичну помоћ у спасавају угрожених у поплавама, упозоривши министре да су учињени неку пропусти, управо у односу на грађане.

  „Дробњак, (Зоран Дробњак, директор Путева Србија), нисмо се сетили да грађанима који су ишли да спасавају људе не наплаћујемо путарину, а онда смо оне који су се враћали из Шапца пустили да се сами сналазе, нисмо им обезбедили превоз, па су се неки враћали и ауто стопом“, навео је Вучић.

  Такође, упозорио је на крађе којих има, а дешавају се управо тако што људи користе ванредну ситуацију и додао да то није масовна појава, али да се починиоци морају казнити.

  Најпотребнији храна, лекови и одећа

  Вучић је додао да је угроженима од поплава најпотребније храна и то различите врсте кекса, хране за бебе, лекови за децу, све врсте одеће, средства за хигијену, а од лекова највише оних за крвни притисак.

  Вучић је навео да су потребни лекови за болести срца, дијабетес, за астму, сирупе и антибиотике за децу, а посебно дезинфекциона средства.

  Захвалност свима који су помогли Србији

  Он је изразио захвалност појединцима, привредним субјектима и страним владама, чија је помоћ омогућила да Србија у време ванредне ситуације реагује много боље и организованије од неких знатно богатијих држава које су се суочиле са много мањим проблемима.

  Вучић је захвалио Русији, Европској комисији, САД, Аустрији, државама региона, Израелу, Турској, Белорусији и свима осталима који су у Србију упутили помоћ и спасилачке тимове.

  „Показало се да политика пријатељства и сарадње у региону нашој земљи много значи, и да смо успели захваљујући хитним мерама да спречимо још теже последице… Добро ћемо да памтимо и вратимо свима који су нам помогли и много им хвала на свему што су учинили. Захваљујемо свима на труду и разумевању за наше потребе“, рекао је Вучић.

  Премијер је захвалио спортистима, глумцима, навијачима и свим волонтерима који су се укључили у спасилачке напоре.

  „Ми смо мислили да нећемо скупити 500 људи, а имали смо 12 и по хиљада испред Сава центра прве вечери. То је младост Србије и показује какву будућност имамо. Није ни чудо што смо били боље организовани од неупоредиво развијенијих земаља које су имале неупоредиво мање проблеме“, рекао је Вучић.

  (Танјуг-фонет)

 10. http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Goran-Puzovic-Poplave-nisu-mogle-biti-sprijecene/lat/154186.html

  Goran Puzović: Poplave nisu mogle biti spriječene

  22.05.2014 10:15

  Poplave u Republici Srpskoj, FBiH i Srbiji nisu mogle biti sprečene niti umanjene jer je reč o stogodišnjim ili hiljadugodišnjim vodama od kojih nema odbrane.

  Rekao je to u intervjuu za „Glas Srpske“ direktor javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović, jedan od vodećih stručnjaka u toj oblasti i ključnih ljudi u Štabu za vanredne situacije Srbije.

  – Termini stogodišnje i hiljadugodišnje vode znače da je verovatnoća pojave tolike količine vode na nekoj tački jednom u sto ili u hiljadu godina. U RS sve je sigurno veće od tih stogodišnjih voda, a gde je tačno koja voda između stogodišnje i hiljadugodišnje na kraju nije ni bitno jer od njih odbrana ne postoji – kaže Puzović.

  * Tvrdite dakle da se i u RS i u Srbiji radilo o vodama koje su iznad stogodišnjih?

  PUZOVIĆ: U Obrenovcu, na Kolubari, u Ljigu, sve je veće od stogodišnje vode. Ova poplava je veća od onih iz 1926. i 1965. godine. I u RS sve je sigurno veće od stogodišnjih voda. Gde je tačno koja voda između stogodišnje i hiljadugodišnje na kraju nije ni bitno. U principu, objekti u širim predelima dimenzionišu se na te stogodišnje vode, a u velikim gradovima na petstogodišnje, kao što su beogradski ili bečki nasip i nasip u Novom Sadu.

  * Da li bi bilo spasa u slučaju bolje regulisanih tokova?

  PUZOVIĆ: Čak i da su sve reke imale regulisane tokove sve bi to bilo odneto. To će sigurno pokazati i analiza koju će kasnije napraviti stručnjaci. Išla je bujica koja je nosila sve pred sobom. Kad je na metar kvadratni palo do 200 litara vode i kad je reka Bosna imala talas visok šest metara i 5.000 kubika vode u sekundu, a Vrbas skoro 3.000 kubika, te dve reke u jednom trenutku bile su kao Dunav. I u Srbiji je palo 200 litara kiše po metru kvadratnom i tu se stvorio taj poplavni talas od kojeg nije bilo odbrane.

  * Koji su razlozi pojave takvog ciklona koji je stajao iznad BiH i Srbije?

  PUZOVIĆ: Te razloge nećemo skoro saznati. Za pojavu tog megaoblaka postoje različita nagađanja, da je to zbog prevelikog zagađenja, zbog promene strujanja vazdušnih masa i slično. Odgovor mogu da pokušaju dati stručnjaci koji se bave meteorologijom. U Srbiji za godinu padne do 650 litara kiše po metru kvadratnom, a kada za dva dana padne 200 litara, onda je kraj, sve postaje kao asfalt, zemlja ne upija, sve se sliva i putuje. Ista situacija je i u RS. S obzirom na to da je reč o brdsko-planinskom području gde je vreme koncentracije brzo, gde putanja jedne kišne kapi od vrha nekog brda do recipijenta traje tri do šest sati, kad se se sve spoji stvori se bujica koja ruši sve pred sobom.

  * Odnesene su i do sada postojeće regulacije, nasipi, utvrde, mostovi?

  PUZOVIĆ: To je sada dodatni problem. Niko ne zna u kojim gradovima je i koliko regulacija vodenih tokova odneseno. Sad kad dođe i malo veća voda, ne velika, više nema objekata koji će braniti od poplave. Sada je moguće da nam dva letnja pljuska u nekoj opštini naprave poplavu. Zato se mora raditi na infrastrukturi koja je uništena. Treba videti u kojim je to gradovima najurgentnije kako bi bili zaštićeni i da ih ne bi sada pogodila i mala poplava.

  * Kakav razvoj situacije očekujete narednih dana u poplavljenim područjima?

  PUZOVIĆ: Svi vodotokovi u RS i FBiH su pali, Vrbas i Bosna su se vratili u korita. Velike vode su prošle i spuštaju se prema Srbiji. Vrh talasa prošao je Šabac i Mitrovicu ide ka Beogradu i on se rasplinjava. Ono što se desilo u Hrvatskoj dalo je šansu Bijeljini i nizvodnom delu da preživi. Pucanjem nasipa usporio se put tog poplavnog talasa i on se rasplinuo. Nadam se da se ovo više nikada u istoriji neće ponoviti. Materijalna šteta u Srbiji veća je od one koja je nanesena bombardovanjem.

  Oporavak

  * Koliko bi mogao da traje period oporavka od katastrofalnih poplava?

  PUZOVIĆ: Siguran sam da će Srbija osećati posledice bar narednih pet do deset godina. RS i FBiH isto tako. Sada će se pojaviti velika klizišta koja su stajala i do sada bila mirna. Sad će to da krene i da radi ko zna koliko godina. Dok budemo sanirali jedno, pojavljivaće se drugo i to će biti učestalo. Poplava uvek pogodi siromašne opštine. Slede godine rada i muke da vratimo sve što smo godinama stvarali.

 11. http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Goran-Puzovic-Poplave-nisu-mogle-biti-sprijecene/lat/154186.html

  Goran Puzović: Poplave nisu mogle biti spriječene

  22.05.2014 10:15

  Poplave u Republici Srpskoj, FBiH i Srbiji nisu mogle biti sprečene niti umanjene jer je reč o stogodišnjim ili hiljadugodišnjim vodama od kojih nema odbrane.

  Rekao je to u intervjuu za „Glas Srpske“ direktor javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović, jedan od vodećih stručnjaka u toj oblasti i ključnih ljudi u Štabu za vanredne situacije Srbije.

  – Termini stogodišnje i hiljadugodišnje vode znače da je verovatnoća pojave tolike količine vode na nekoj tački jednom u sto ili u hiljadu godina. U RS sve je sigurno veće od tih stogodišnjih voda, a gde je tačno koja voda između stogodišnje i hiljadugodišnje na kraju nije ni bitno jer od njih odbrana ne postoji – kaže Puzović.

  * Tvrdite dakle da se i u RS i u Srbiji radilo o vodama koje su iznad stogodišnjih?

  PUZOVIĆ: U Obrenovcu, na Kolubari, u Ljigu, sve je veće od stogodišnje vode. Ova poplava je veća od onih iz 1926. i 1965. godine. I u RS sve je sigurno veće od stogodišnjih voda. Gde je tačno koja voda između stogodišnje i hiljadugodišnje na kraju nije ni bitno. U principu, objekti u širim predelima dimenzionišu se na te stogodišnje vode, a u velikim gradovima na petstogodišnje, kao što su beogradski ili bečki nasip i nasip u Novom Sadu.

  * Da li bi bilo spasa u slučaju bolje regulisanih tokova?

  PUZOVIĆ: Čak i da su sve reke imale regulisane tokove sve bi to bilo odneto. To će sigurno pokazati i analiza koju će kasnije napraviti stručnjaci. Išla je bujica koja je nosila sve pred sobom. Kad je na metar kvadratni palo do 200 litara vode i kad je reka Bosna imala talas visok šest metara i 5.000 kubika vode u sekundu, a Vrbas skoro 3.000 kubika, te dve reke u jednom trenutku bile su kao Dunav. I u Srbiji je palo 200 litara kiše po metru kvadratnom i tu se stvorio taj poplavni talas od kojeg nije bilo odbrane.

  * Koji su razlozi pojave takvog ciklona koji je stajao iznad BiH i Srbije?

  PUZOVIĆ: Te razloge nećemo skoro saznati. Za pojavu tog megaoblaka postoje različita nagađanja, da je to zbog prevelikog zagađenja, zbog promene strujanja vazdušnih masa i slično. Odgovor mogu da pokušaju dati stručnjaci koji se bave meteorologijom. U Srbiji za godinu padne do 650 litara kiše po metru kvadratnom, a kada za dva dana padne 200 litara, onda je kraj, sve postaje kao asfalt, zemlja ne upija, sve se sliva i putuje. Ista situacija je i u RS. S obzirom na to da je reč o brdsko-planinskom području gde je vreme koncentracije brzo, gde putanja jedne kišne kapi od vrha nekog brda do recipijenta traje tri do šest sati, kad se se sve spoji stvori se bujica koja ruši sve pred sobom.

  * Odnesene su i do sada postojeće regulacije, nasipi, utvrde, mostovi?

  PUZOVIĆ: To je sada dodatni problem. Niko ne zna u kojim gradovima je i koliko regulacija vodenih tokova odneseno. Sad kad dođe i malo veća voda, ne velika, više nema objekata koji će braniti od poplave. Sada je moguće da nam dva letnja pljuska u nekoj opštini naprave poplavu. Zato se mora raditi na infrastrukturi koja je uništena. Treba videti u kojim je to gradovima najurgentnije kako bi bili zaštićeni i da ih ne bi sada pogodila i mala poplava.

  * Kakav razvoj situacije očekujete narednih dana u poplavljenim područjima?

  PUZOVIĆ: Svi vodotokovi u RS i FBiH su pali, Vrbas i Bosna su se vratili u korita. Velike vode su prošle i spuštaju se prema Srbiji. Vrh talasa prošao je Šabac i Mitrovicu ide ka Beogradu i on se rasplinjava. Ono što se desilo u Hrvatskoj dalo je šansu Bijeljini i nizvodnom delu da preživi. Pucanjem nasipa usporio se put tog poplavnog talasa i on se rasplinuo. Nadam se da se ovo više nikada u istoriji neće ponoviti. Materijalna šteta u Srbiji veća je od one koja je nanesena bombardovanjem.

  Oporavak

  * Koliko bi mogao da traje period oporavka od katastrofalnih poplava?

  PUZOVIĆ: Siguran sam da će Srbija osećati posledice bar narednih pet do deset godina. RS i FBiH isto tako. Sada će se pojaviti velika klizišta koja su stajala i do sada bila mirna. Sad će to da krene i da radi ko zna koliko godina. Dok budemo sanirali jedno, pojavljivaće se drugo i to će biti učestalo. Poplava uvek pogodi siromašne opštine. Slede godine rada i muke da vratimo sve što smo godinama stvarali.

 12. Ono što uporno pokušavam reći je: ako je Milorad Dodik osnovni i ključni problem ove zemlje onda smo mi svi na konju. Jer Milorad Dodik može biološki živjeti još deceniju-dvije ako ga ne dotuče posao i ljudi oko njega, a to je za Republiku Srpsku u vremenskom smislu treptaj oka. I poslije Dode, tj. uskoro, poteći će med i mlijeko? Svi ćemo jesti zlatnim kašikama? Jer, napokon, jebemliga, mi smo svi dobri, vrijedni i pošteni. Ljubi nas majka. Pogotovo likovi kao mnogi na ovom portalu. B-)

 13. Види најезде режимских пацова, са некаквим тралала образложењима, хиљадугодишње кише, висока трава, библијско проклетство? Да ли сте ви нормални?

  Сваком је јасно да је киша природно испарење са кондезом капи, ког интезитета зависи од временских услова, а није нека виша и недокучива сила, која је изненадила нашу невинашцад у властима РС-а.
  Када ти се људи даве у 21. вијеку од поплаве, треба да се запиташ чему ти служиш уопште, ако се позиваш на легитимитет вршења власти?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *