Интересне групе стоје иза захтјева да се не царини само на 5 мјеста

Наредба којом се царињење одређене робе поријеклом из азијских и афричких земаља ограничава на пет царинских испостава у БиХ неће бити укинута и поред захтјева појединих шпедитера и аутопревозника из РС, који су запријетили и могућим блокадама царинских терминала. Наредбу је донијела Управа за индиректно опорезивање БиХ, а њен начелник Одјељења за комуникације Ратко Ковачевић […]

петак, октобар 19, 2012 / 16:59

Наредба којом се царињење одређене робе поријеклом из азијских и афричких земаља ограничава на пет царинских испостава у БиХ неће бити укинута и поред захтјева појединих шпедитера и аутопревозника из РС, који су запријетили и могућим блокадама царинских терминала.

Наредбу је донијела Управа за индиректно опорезивање БиХ, а њен начелник Одјељења за комуникације Ратко Ковачевић категоричан је да је у претходном периоду уочено да су сви они који учестувују у увозу робе, од самог увозника, преко шпедитера до царинске службе, царинили робу по екстремно ниским вриједностима.

-Ова наредба, која је ступила на снагу 10.октобра, неће бити стављена ван снаге, без обзира на захтјеве појединих група које желе да се настави царињење робе супротно законским прописима, уз минималну царинску вриједност, да би се платиле што мање увозне дажбине, нагласио је Ковачевић у изјави новинарима у Бањој Луци.

-Располажемо информацијама, које је УИО добио од царинских служби Словеније и Хрватске, да велики број контејнера од 10.октобра, од када је ступила на снагу ова наредба, стоји у лукама у Плочама, у Ријеци и у Копру, те чекају да поједине интересне групе направе такав притисак да УИО стави ван снаге ову наредбу да би већ раније уходаним путевима ту врсту робе царинирили само тамо гдје њима одговара и гдје су процеси царињења били такви да је царинска вриједност била минимална и гдје су плаћане минималне увозне дажбине, указао је Ковачевић.

Ова наредба је привременог карактера и видјеће се који период ће трајати, али у том периоду УИО жели да се повећа царинска вриједност за одређену врсту робе, која долази из афро-азијских земаља на реалну вриједност и да се на ту вриједност наплате законом предвиђене увозне дажбине.

Царинске испоставе које су надлежне за обављање царинских процедура на основу нове наредне УИОБиХ су: Градишка, Тузла, Сарајево, Груде и Аеродром Сарајево (само за робу пристиглу у зрачном саобраћају на Аеродром Сарајево), док се остале царинске испоставе, међу којима је Царинска испостава Бања Лука, овом наредбом искључују, односно укидају.

Пословна заједница Републике Српске је такође раније реаговала и њихов став је био да сматрају да је ова мјера неприхватљива и да није у складу са Законом о царинској политици БиХ, јер се на овај начин фаворизују само поједине царинске испоставе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *