Интал дугује више него што фирма вриједи

Дуг Фабрике монтажних кућа „Интал“ из Милића према повјериоцима већи је за више од два милиона КМ од књиговодствене вриједности фирме, која је процијењена на око пет милиона КМ, рекао је данас Срни стечајни управник у „Инталу“ Млађен Петковић. Петковић је навео да је у таквој ситуацији нереално очекивати значајније намирење повјерилаца и наставак производње […]

среда, децембар 26, 2012 / 14:01

Дуг Фабрике монтажних кућа „Интал“ из Милића према повјериоцима већи је за више од два милиона КМ од књиговодствене вриједности фирме, која је процијењена на око пет милиона КМ, рекао је данас Срни стечајни управник у „Инталу“ Млађен Петковић.

Петковић је навео да је у таквој ситуацији нереално очекивати значајније намирење повјерилаца и наставак производње у фирми, укључујући и могућност реорганизације и доношења рационалног стечајног плана.

Он је појаснио да је овакав став заступао и пред Окружним привредним судом у Источном Сарајеву, гдје је средином децембра одржано испитно рочиште на којем су прецизно утврђена потраживања повјерилаца милићког предузећа.

"Предложио сам суду да Скупштина повјерилаца донесе одлуку о продаји имовине стечајног дужника у цјелини, јер је једино тако могуће да се сачува језгро предузећа и размишља о покретању производног процеса. Свако распарчавање имовине значило би крај за фабрику", сматра Петковић.

Петковић је додао да ће у стечајном поступку, али судским путем, бити рјешавано и питање власништва над 40 станова које тренутно користе "Инталови" радници.

"Они су се пријавили као излучни повјериоци и на испитном рочишту су упућени да у парници докажу да су власници станова. Тек послије тог поступка биће донесена коначна одлука да ли ће ти станови да се задрже у стечајној маси или ће бити издвојени и припасти радницима", навео је Петковић.

Почетком фебруара наредне године пред Окружним судом у Источном Сарајеву заказано је извјештајно рочиште, на којем треба да буде сагледано економско стање у "Инталу", формиран одбор повјерилаца, те донесена одлука о даљој судбини фирме.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *