Инспектори ПУРС контролишу трансферне цијене између Рафинерије нафте и Оптима групе

Инспектори Пореске управе Републике Српске почели су опсежну контролу трансферних цијена у Рафинерији нафте Брод, Рафинерији уља Модрича, Нестро Петролу и „Оптима групи“, ексклузивно открива пословни портал Капитал.

среда, јун 21, 2017 / 13:57

Ову информацију потврдила је и директор Пореске управе РС Зора Видовић, истичући да ће се о свему више знати након што инспектори заврше посао.

„Контрола трансферених цијена свих повезаних правних лица у нафтној индустрији траје већ неко вријеме“, рекла је она.

Иако су руска „Оптима група“ и са њом повезане фирме, рафинерије нафте и уља, највећи увозници и извозници, Видовић признаје да трансферне цијене нису контролисали посљедњих шест година, односно да је посљедња контрола овог типа била 2011. године.

Ревизори упозоравали Русе на трансферне цијене

У посљедњим ревизорском извјештајима ревизори су јасно указали да би, због трансферних цијена, Пореска управа могла да „покопа“ нафтну индустрију.

„Друштво има значајне трансакције са повезаним правним лицима. Иако руководство сматра да друштво посједује довољну и адекватну пратећу документацију у вези са трансферним цијенама, постоји неизвјесност да се захтјеви и тумачења пореских и других органа разликују од тумачења руководства. Руководство друштва сматра да евентуална различита тумачења неће имати материјално значајних посљедица по финансијске извјештаје“, навели су ревизори.

„Оптима“ највећи дужник

Из „Оптима групе“ нисмо добили одговоре на питања о контроли инспектора Пореске управе и подацима о пословању са повезаним правним лицима.

Ипак, у ревизорским извјештајима Рафинерије уља Модрича, Рафинерије нафте Брод и Нестро Петрола, они су јасно приказани.

Готово све приходе Рафинерија нафте Брод остварује само од продаје учинка повезаним правним лицима (76,5 милиона КМ).

Повезане фирме бродској рафинерији дугују скоро 33 милиона КМ и то је, у односу на 2015. годину, више за око пет милиона КМ. Рафинерији највише дугује управо кровна „Оптима група“, у којој су Руси једини власници.

“Оптима група“ Рафинерији Модрича дугује око 25 милиона КМ, што је готово комплетан износ дуга повезаних фирми. Овај износ је за око осам милиона КМ већи у односу на годину прије. Модричка Рафинерија уља од повезаних фирми Групе приходовала је 2016. године 27,8 милиона КМ, што је за 2,2 милиона мање у односу на 2015. годину.

Нестро Петролу, према ревизорском извјештају за прошлу годину, повезане фирме дуговале су око 194.000 КМ, од чега „Оптима група“ 166.099 КМ, Рафинерија уља Модрича око осам хиљада КМ, а Рафинерија нафте Брод око десет хиљада КМ.

Предузеће је од ових фирми приходовало око 425.000 КМ, док су расходи досегли цифру од чак 156,1 милион КМ.

Акумулирани губитак нафтне индустрије РС 657 милиона КМ

„Оптима група“ Бањалука, која је у власништву руског „Њефтегазинкора“, завршила је прошлу годину са губитком од чак 228 милиона марака, односно чак 91 милион КМ више него годину раније.

Нафтна индустрија РС из године у годину биљежи веома лоше резултате. Само у прошлој години Рафинерија нафте Брод остварила је губитак од 71,5 милиона марака, док је акумулирани губитак порастао на 591 милион КМ. Милионске губитке има и Рафинерија уља Модрича, која је прошлу годину завршила у минусу од милион КМ, што је увећало акумулирани губитак на 55 милиона КМ.

Једини позитиван у прошлој години био је Нестро Петрол са занемаривом добити од 4.500 КМ у односу на приход који је износио 204,6 милиона КМ. Акумулирани губитак Нестро Петрола на крају 2016. био је 11 милиона КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *