Ино образац: Код љекара бесплатно и на љетовању

Хитну и бесплатну медицинску помоћ грађани Републике Српске могу да добију и током привременог боравка у иностранству, јер ће трошкове неодложног лијечења „покрити“ Фонд здравственог осигурања РС, потврђено је у тој установи. – Довољно је да се прије поласка на пут јавите свом породичном љекару који ће вам издати увјерење да сте способно за пут […]

среда, јул 8, 2015 / 12:09

Хитну и бесплатну медицинску помоћ грађани Републике Српске могу да добију и током привременог боравка у иностранству, јер ће трошкове неодложног лијечења „покрити“ Фонд здравственог осигурања РС, потврђено је у тој установи.

– Довољно је да се прије поласка на пут јавите свом породичном љекару који ће вам издати увјерење да сте способно за пут чак и ако болујете од неких хроничних или акутних болести, под условом да се не налазите у стању које ће захтјевати лијечење или смјештај у болницу одмах по доласку у иностранство. На основу увјерења породичног љекараи запослени у надлежној пословници Фонда здравственог осигурања РС ће вам издати тзв. ино образац, на основу којег ћете моћи да добијете медицинску помоћ у иностранству – објаснила је Дарија Филиповић – Остојић, портпарол Фонда здравственог осигурања РС, уз напомену да је ино образац бесплатан.

Република Српска (БиХ) има потписане споразуме о социјалном осигурању са Србијом, Црном Гором, Хрватском, Македонијом, Словенијом, Мађарском, Турском, Холандијом, Аустријом, Њемачком, Италијом, Белгијом и Луксембургом.

Такође, осигураници који путују у Пољску, Чешку, Словачку и Велику Британију имају “покривене“ трошкове хитне медицинске помоћи, с тим да за ове земље ФЗО не издаје обрасце, јер је међународним споразумима другачије регулисано (потребно је да код себе имате пасош БиХ).

Уколико се деси да вам и поред ино обрасца наплате пружање хитне здравствене услуге у земљи која са нама има потписан споразум, по повратку у РС можете поднијети захтјев за рефундацију трошкова, који ће разматрати стручне службе Фонда.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *