Иницијатива за унапређење веб-садржаја на општинским сајтовима

Центри цивилних иницијатива /ЦЦИ/ упутили су свим локалним самоуправама у БиХ иницијативу са приједлогом препорука за унапређење њихових веб садржаја како би се обезбиједили уједначавање садржаја, препознатљив изглед веб страница и њихова логична структура за корисника. Упућивању иницијативе претходило је истраживање које је показало да већина локалних самоуправа самостално одлучују о креирању својих веб презентација […]

петак, јул 31, 2015 / 12:47

Центри цивилних иницијатива /ЦЦИ/ упутили су свим локалним самоуправама у БиХ иницијативу са приједлогом препорука за унапређење њихових веб садржаја како би се обезбиједили уједначавање садржаја, препознатљив изглед веб страница и њихова логична структура за корисника.

Упућивању иницијативе претходило је истраживање које је показало да већина локалних самоуправа самостално одлучују о креирању својих веб презентација и о њиховом садржају, при чему је различито разумијевање важности комуникације путем интернета довело до великих разлика у објављеном веб садржају локалних самоуправа.

На основу истраживања закључено је да је већина страница веома скромног садржаја и са застарјелим информацијама, да нису прилагођене такозваним паметним телефонима и да не омогућавају довољну двосмјерну комуникација са грађанима.

Након проведене анализе ЦЦИ је формирао радну групу коју су чинили представници локалних самоуправа, која је у сарадњи надлежних ентитетских министарстава и агенција, новинара и представника НВО сектора, сачинила препоруке за унапређење веб садржаја јединица локалних самоуправа у складу са смјерницама и добрим праксама земаља окружења и ЕУ.

У наредном периоду ЦЦИ ће на неколико регионалних презентација упознати руководства локалних самоуправа о важности провођења препорука из иницијативе, те представити уједначен приједлог модела веб платформе креиране темељем приједлога и препорука свих важнијих актера.

Кампању ЦЦИ подржала је Амбасада Швајцарске у БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *