Иницијатива за измјену Закона о фискалним касама

Привредна комора Републике Српске упутила је Министарству финансија Српске иницијативу за измјену Закона о фискалним касама, с циљем његовог усклађивања са прописима земаља у окружењу и изједначавања положаја домаћих обвезника. У саопштењу Привредне коморе наведено је да се основни захтјеви привредника из Српске односе на ослобађање од обавезе регистровања промета добара на велико преко фискалне […]

петак, март 7, 2014 / 11:08

Привредна комора Републике Српске упутила је Министарству финансија Српске иницијативу за измјену Закона о фискалним касама, с циљем његовог усклађивања са прописима земаља у окружењу и изједначавања положаја домаћих обвезника.

У саопштењу Привредне коморе наведено је да се основни захтјеви привредника из Српске односе на ослобађање од обавезе регистровања промета добара на велико преко фискалне касе, ослобађање од ове обавезе такозваних малих привредника, брисање обавезе чувања одштампане контролне траке три године, укидања обавезе годишњег техничког прегледа фискалног система, те унапређење техничког функционисања преноса података преко сервера Пореске управе Српске, као и система контроле од пореских инспектора.

„Упоређујући прописе у окружењу, установили смо да је Законом о фискалним касама Србије дефинисано евидентирање сваког појединачно оствареног промета добара на мало, односно сваке појединачно извршене услуге физичким лицима преко фискалне касе, док је нашим законом уређена обавеза регистровања промета посредством фискалне касе без разлике да ли је ријеч о промету добара на велико или на мало“, наведено је у саопштењу.

Из Привредне коморе додају и да су земље у окружењу, као и Федерација БиХ, посебно дефинисале ослобађања од обавезе регистровања промета преко фискалне касе за такозване мале обвезнике, узимајући у обзир неповољне услове пословања узроковане утицајем кризе.

„Законска обавеза чувања одштампане контролне траке три године додатно је оптерећење за обвезнике, јер захтјева обезбјеђивање простора за складиштење ове траке, а њена сврха и искористивост је упитна, с обзиром да се сви подаци одштампани на њој бришу и постају нечитки након кратког времена. Узимајући у обзир немогућност кориштења контролне траке убрзо након штампања, корисно би било укинути ову обавезу која не испуњава сврху због које је прописана“, наводе из Привредне коморе.

Према њиховим наводима, привредници у Српској сматрају да актуелна законска обавеза годишњег техничког прегледа фискалног система, односно фискалног производа, непотребно пада на њихов терет, с обзиром да техничку исправност и функционалност фискалног производа треба да гарантује произвођач.

„Привредници, обвезници Закона о фискалним касама, суочавају се и са проблемима у конекцији између сервера Пореске управе Српске и крајњих корисника, због чега се корисницима изричу новчане казне иако није ријеч о њиховој грешци. Законом би требало дефинисати обавезу Пореске управе Српске да, уколико примијети квар или неправилности у наведеној конекцији и раду сервера, о томе обавијести обвезника, умјесто слања инспекције и наплате казни“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је опрема која се користи за евидентирање промета преко фискалне касе лошег квалитета и подложна кваровима и блокадама, па су обвезници приморани да често користе услуге овлаштеног сервисера, што им ствара додатни трошак.

Из Привредне коморе Републике Српске напомињу и да забрана постављања било каквог другог штампача или ПОС штампача на продајном мјесту поред фискалне касе или фискалног штампача, такође, представља проблем у пракси с обзиром да постоје дјелатности које захтијевају додатне штампаче за друге документе, као што су различити извјештаји, наруџбе и слично, а за којима најчешће имају потребу угоститељски објекти. 0 КОМЕНТАРА

  1. Opet ce sve da ide preko grbace sirotinje, koja jedva sastavlja kraj sa krajem. Uvesce opet obavezu da se mora kupiti, promjeniti neki uredjaj I vjerovatno ce ovlasteni prodavac biti neko iz vladajuce srranke.

  2. Ма Додик,Џомбић и њихови кумови су завршили посао. Они су касе чија је цијена нпр. у Бугарској била 80евра,овдје продавали по 1000КМ. Узели су брат,брату 80 000 000КМ.

  3. Nadajmo se da cemo saznati kako se svojevremeno vrsio odabir dobavljaca fiskalnih kasa , cijena istih a bogami i provizija.
    Mozda bi g.A.Dzombic mogao nesto reci o tome?

  4. Мислим да сам довољно млад и да ћу доживјети да СНСД може главни одбор држати искључиво у Фочи!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *