Инфосервис: Први портал у БиХ за слијепе и слабовиде особе

Први балкански портал за слијепе и слабовиде особе инфосервис.ба, који је у Сарајеву покренуо Амир Мујезин, уз помоћ више ентузијаста 2009. године, био је пред гашењем док Развојни програм Уједињених нација није препознао потребу за оваквим порталом и пружио му финансијску подршку. Оснивач портала објашњава да се на електронског адреси први пут нуди свим особама […]

субота, децембар 8, 2012 / 17:50

Први балкански портал за слијепе и слабовиде особе инфосервис.ба, који је у Сарајеву покренуо Амир Мујезин, уз помоћ више ентузијаста 2009. године, био је пред гашењем док Развојни програм Уједињених нација није препознао потребу за оваквим порталом и пружио му финансијску подршку.

Оснивач портала објашњава да се на електронског адреси први пут нуди свим особама с инвалидитетом у Босни и Херцеговини да постављају своје вијести, односно покушају да ријеше проблме с којима се суочавају.

"Рецимо, уколико нека особа види да је неко немаран паркирао аутомобил испред улаза, па је због тога отежан излазак, може написати вијест о томе чак и с мобилног телефона и упозорити на неправилност", један је од примјера које је навео Мујезин агенцији Фена.
Особама са инвалидитетом, указао је он, биће сада омогућемо да се на порталу (који у већини случајева нису прилогођени инвалидним особама) огласе о темама које су за њих оз животног значаја.

"Приликом креирања концепта портала инфосервис.ба нагласили смо да на том веб сајту морају постојати три важне ствари – промјена контраста, повећање текста у односу на остале портале и могућност да слабовиде особе могу да повећавају слова посебном лупом", прецизирао је Мујезин.

До сада су на порталу пласиране вијести које нуде новинске агенције и које су доступне на осталим порталима али то, како наглашава Мујезин, није сврха пројекта – сврха је да слијепи и слабовиди пишу вијести.

"Портал нуди својим корисницима оно што до сада није била пракса у БиХ или земљама окружења. У региону слијепи и слабовиди немају могућност да читају ниједне дневне новине, а у БиХ им је доступни магазини ‘Слободна Босна’, ‘Старт’, ‘Бизнис магазин’…", поносан је оснивач портала за који каже да је заправо "сервис за слијепе и слабовиде особе".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *