Инфекције ХИВ: Укупно 196 у БиХ

У БиХ је од 1986. до почетка 2012. године регистровано 196 случајева ХИВ инфекција, од којих је до краја 2011. године 116 лица развило АИДС. У саопштењу Парламентарне групе за популацију и развој БиХ, поводом 1. децембра – Међународног дана борбе против ХИВ/АИДС-а, наводи се да је према начину преноса ХИВ-а 56 одсто хетеросексуални, 22 […]

субота, децембар 1, 2012 / 08:10

У БиХ је од 1986. до почетка 2012. године регистровано 196 случајева ХИВ инфекција, од којих је до краја 2011. године 116 лица развило АИДС.

У саопштењу Парламентарне групе за популацију и развој БиХ, поводом 1. децембра – Међународног дана борбе против ХИВ/АИДС-а, наводи се да је према начину преноса ХИВ-а 56 одсто хетеросексуални, 22 одсто МСМ/бисексуални и 11 одсто ињекцијско кориштење наркотика.

"У посљедњој деценији, када је уведена високо активна антиретровирална терапија у БиХ, број обољелих од АИДС-а се стабилизовао, док је број новооткривених случајева инфекције у порасту", истиче се у саопштењу.

Заједнички УН тим за ХИВ и АИДС у БиХ раде на заговарању побољшања положаја лица обољелих од ХИВ-а и АИДС-а, те позивају институције и јавност на поштовање права лица која живе са ХИВ-ом у БиХ.

Заједнички УН тим за ХИВ и АИДС наставља да пружа подршку цивилном сектору у БиХ, Министарству цивилних послова, као и ентитетским министарствима здравља и институтима за јавно здравље у успјешној примјени пројеката Глобалног фонда за борбу против АИДС-а.

Глобални извјештај УНАИДС-а за ову годину, који је објављен поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против ХИВ-а, указује на смањење нових ХИВ инфекција у свијету од 50 одсто у најмање 25 држава.

Само у посљедње двије године уочено је повећање од 60 одсто лица укључених у антиретровиралну терапију која спасава животе.

Источна Европа је једна од ријетких регија у којој је регистровано повећање стопе ХИВ преваленце, нових ХИВ инфекција, као и смртних случајева узрокованих АИДС-ом.

Миленијумски развојни циљ за ХИВ и АИДС је јасан – зауставити епидемију на глобалном нивоу до 2015. године.

"Пред нама су три године интензивног рада с циљем елиминације нових ХИВ инфекција. На глобалном нивоу, антиретровирална терапија је потребна за седам милиона лица, те морамо повећати напоре како би овим људима пружили основне ХИВ услуге", наводи се у саопштењу.

Кључне популације – ињекциони корисници наркотика, мушкарци који имају полне односе са мушкарцима, сексуалне раднице, те остала лица која су изложене повишеном ризику и лица која живе са ХИВ-ом настављају бити изложени стигматизацији и дискриминацији.

Смањење нових ХИВ инфекција, дискриминације и смртних случајева узрокованим АИДС-ом могуће је постићи до 2015. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *