Индијци пребројали милијарду и кусур људи

У Индији данас живи око 1,21 милијарде људи односно 17 одсто свјетске популарције, показао је нови попис у тој земљи, чији су резултати саопштени данас. Становништво Индије се током протекле деценије увећало за 181 милион људи, што је приближно очекиваном, рекао је шеф пописивачке службе Ц. Чандраумали. То је, према његовим ријечима, увећање од 17,6 […]

четвртак, март 31, 2011 / 13:36

У Индији данас живи око 1,21 милијарде људи односно 17 одсто свјетске популарције, показао је нови попис у тој земљи, чији су резултати саопштени данас.

Становништво Индије се током протекле деценије увећало за 181 милион људи, што је приближно очекиваном, рекао је шеф пописивачке службе Ц. Чандраумали.

То је, према његовим ријечима, увећање од 17,6 одсто у односу на резултате пописа из 2001. године, али је оно мање од увећања из последње деценије прошлог миленијума, које је износило 21,5 одсто.

Попис показује да се наставља фаворизовање дјечака у односу на дјевојчице.

У Индији је убијање дјевојчица по рођењу и даље обичај, па је влада у Њу Делхију забранила болницама да пол нерођене дјеце откривају њиховим породицама.

На сваких 1.000 дјечака старих до шест година роди се или преживи 914 дјевојчица. То је нешто слабији резултат у односу на претходни попис када је однос био 1.000 према 927.

„То је ствар за озбиљну забринутост”, рекао је Ц. Чандраумали.

Удио писменог становништва Индије повећао се са 65 на 74 одсто у односу на претходни попис.

Индијски званичници кажу да ће им требати око годину дана за проучавање података прије но што објаве званичне резултате пописа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *